Čeka se konačna odluka: Kinezi zainteresirani za 3. maj i Uljanik?

27

Kineska delegacija koja je stigla u Hrvatsku u vezi s dogovorom za suradnju s riječkim 3. majem i pulskim Uljanikom obišla je brodogradilišta. U Uljaniku su ih radnici dočekali s porukom na kineskom, a u 3. maju je predsjednik Sindikalnog odbora Juraj Šoljić uputio poruku da radnici pozdravljaju ulazak svakog partnera koji će im jamčiti isplatu plaća i nastavak brodograđevne djelatnosti. Ishod posjeta je pozitivan. Sve je izvjesnije da su Kinezi zainteresirani za dva hrvatska brodogradilišta.

Iz China Shipbuilding Industry Corporation došlo je 15 predstavnika, od toga i odvjetnici i predstavnici investicijskih banaka. Nakon obilazaka brodogradilišta očekuje se da će obznaniti svoju odluku.

Pekinško brodogradilište osim brodova proizvodi i dizelske motore, akumulatore, naftne platforme i oružje. Vrijednost kompanije prelazi 76 milijardi dolara i time se nalazi unutar 500 kompanija magazina Fortune.

Riječko brodogradilište uskoro puni 130 godina od osnivanja, dok Uljanik 160 godina. Hoće li se nastaviti tradicija i puniti godine ovisi o konačnoj odluci kineske delegacije.

Komentari