Capak: “Za očekivati je da će se proširiti upotreba covid-potvrda u budućnosti”

49

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak gostovao je u RTL-u Danas gdje je govorio o trećoj dozi cjepiva u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

“Neki su nas zatražili, naročito oni koji imaju prvu skupinu naših preporuka to su imunokompromitirani. Te doze smo pripremili, nekima smo distribuirali i Zavodi za javno zdravstvo imaju dovoljne količine cjepiva da mogu opskrbiti sve za koje je cjepivo preporučeno, a to su ljudi koji su imunokompromitirani, osobe koje rade u sustavu socijalne skrbi i korisnici su sustava, osobe u zdravstvu, svi koji imaju imunokompromitirane osobe, mogu se cijepiti sve osobe od 18 godina uz konzultacije s liječnikom i ukoliko im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze”, kazao je Capak, koji je potvrdio da je i sam primio treću dozu cjepiva.

Komentirajući broj zaraženih učenika koji je na istoj razini kao sredinom prosinca prošle godine, Capak je kazao da je četvrti val ove godine krenuo ranije od prošlogodišnjeg vala. “Imamo kontinuirani porast broja oboljelih, hospitaliziranih osoba na respiratoru i umrlih koji je prije 2-3 tjedna doživio relativnu stagnaciju, ali je opet počeo porast i danas imamo 40 postotni porast u odnosu na prošli ponedjeljak”, objasnio je Capak.

Na pitanje je li vrijeme za online nastavu, Capak je kazao da su oni uvijek za nastavu uživo. “Borimo se da ne dođe do toga da nastava bude online jer ona je što se tiče akademskih razvoja učenika i socijalno-društvenih sposobnosti devastirajuća i treba napraviti sve da nastava bude uživo. Ako ćemo imati takvu epidemiološku situaciju o tome ćemo razmisliti”, kazao je.

Komentirao je i prosvjed protiv covid-potvrda ispred njegovog doma. “Ovo što je bilo ispred mog doma je nešto drugo od ovoga što se dešava pred Ustavnim sudom. Više puta u RH je bilo presipitivani jesu li odluke Stožera u skladu s ustavom, do sada su sve odluke bile u skladu s Ustavom, očekujem da proširena upotreba covid-potvrda bude u skladu s Ustavom. Upotreba covid-potvrda u čitavoj Europi je počela u medicinske svrhe, nakon toga radi olakšavanja prelaska granica, a sada u zemljama našeg okruženja je to puno šire nego što je u Hrvatskoj. Imamo to za neke vrste okupljanja i zdravstveni sustav i sustav socijale. Za očekivati je da će Hrvatska razmišljati u budućnosti da kao susjedne zemlje dodatno proširi covid-potvrde”, kazao je Capak.

L.B.

Komentari