Capak: Obustavljamo cijepljenje!

142

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je ažurirane podatke o stanju koronavirusa:

“U protekla 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.321. Među njima je 1.518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 796 osoba, a testirano je njih 4.863. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 643 u protekla 24 sata. 219.878 osoba se oporavilo, od toga 796 u protekla 24 sata. U protekla 24 sata preminule su 32 osobe, ukupno 4.770 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.144.819 osoba, od toga 4.863 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba. Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dostupne su na poveznici.”

Na konferenciji za medije Stožer je otkrio da se prekida proširivanje cijepljenja zbog nedovoljnog broja cjepiva. Istaknuo je da će se doze čuvati za docjepljivanje onih koji su već primili prvu dozu.

“Nismo zadovoljni s dinamikom isporuke cjepiva. To je daleko od onoga što je bilo dogovarano kod potpisivanja i kad smo ugovarali koliko ćemo cjepiva kupiti. Dodatno nam se otežava situacija što su nam se dale veće količine pa se smanjuju i to otežava provedbu plana cijepljenja jer moramo procijepiti sve koje smo cijepili prvom dozom. Uspjet ćemo to napraviti s time da ćemo morati obustaviti nova cjepiva jer nemamo nova cjepiva da počnemo cijepljenje s Pfizerom. Moderna je odstupila od doze koja je obećana, obavijestili su nas da će kasniti tjedan dana s novom isporukom. Nismo zadovoljni, ali možemo poticati EK koja je ugovarala s proizvođačima što se radi kontinuirano. Molimo ih da nam isporuče što su obećali i isporuče količine koje su obećali na neki normalni dio što su obećavali. U situaciji smo da moramo restrukturirati plan cijepljenja i nemamo u ovom trenu Pfizerovog cjepiva nego ga čuvamo za docjepljivanje za drugu dozu i čekamo polovicu drugog mjeseca gdje su obećali veće količine, mada po distribucijskoj listi to ne vidimo. Moderna je obećala da će u tjednu iza 1. isporučiti obećano, nešto više od 11 tisuća doza, možemo se nadati da će to biti tako. Imamo naznake da će nešto do donacija koje su obećane od potresa stići od proizvođača Moderna pa ćemo to iskoristi za daljnje proširenje populacije koja se cijepila prvom dozom. Za Oxfordsko cjepivo stoji da će se registrirati 29.1., iz kontakata koje imamo s njima vrlo brzo će početi distribucija. Dostavili su količine koje će distribuirati EK, a EK radi raspodjelu”, kazao je Krunoslav Capak.

 

Komentari