Burna reakcija hrvatske javnosti oko dubrovačke mace Anastazije

275
Izvor: Natalija Svrtan FB

Bura oko dubrovačke mačke Anastazije, čija je kućica maknuta s Kneževog dvora se ne stišava. Nakon što je Dubrovačkim muzejima pala recenzija, oni nastavljaju micati negativne komentare i reakcije javnosti, no građani i ostala javnost ostaju uporni i složni. Nema podjela na antivaksere i vaksere; oko mačke i njezinog doma, svi se slažu. Dubrovačka vlast svojim je potezom pokazala svoju nemilosrdnost u očima građana i turista. Uzmimo za primjer Tursku. Mačka Gli živi unutar zidova Aja Sofije te je postala turistička atrakcija. Bez obzira na njihovu religiju, boju kože ili spol, svi se nasmiješe kada upoznaju Gli. Zbog čega jednak tretman ne bi zaslužila i Anastazija?

Ovo su samo neki od komentara zgrožene hrvatske javnosti:

“Ako je mačka Gli mogla živjeti 16 godina u Aja Sofiji, ne vidim razloga zašto ne bi Anastazija mogla imati svoju kućicu vani. Dubrovnik bi mogao slijediti primjer Istanbula i od toga napraviti zanimljivu turističku priču, a ne da radi problem. Zato bravo za Istanbul i njihovu brigu o mačkama lutalicama.”

“Nedavno sam posjetila Dubrovnik i oduševila se idejom da se kućica za macu odradila u slatkom stilu koji nalikuje originalu a sada sam razočarana odlukom vlasti… Neka se ugledaju na Istanbul”

“Ona je daleko od obične mačke, ako ni zbog čega onda zbog godina koje ima i vremena proživljenog u Dubrovniku! A kada jednog dana umre (svjesno ne kažem ugine), trebali bi joj bistu staviti na mjestu pored kućice.”

“Sramota je da se uopće razmišlja o tome treba li mačka tu ostati ili ne. Pustite je da bude tu do kraja svog života, kad je već navikla. Nemojte joj slomit srce i dušu, jer mačke imaju dušu isto kao i mi ljudi, nemojte to nikad zaboravit. Životinje su puno bolje od ljudi. Onaj tko ne voli mačke nek’ se samo skloni i to je to!”

“Da je dubrovačka “vlast” malo mudrija naručili bi još najmanje pedeset istih kućica kod dotičnog gospodina i raspodijelili ih po Stradunu i okolnim kalama i na taj način još po nečemu postali atrakcija. Tako bi im kao zahvalnost za komadić kućice i kušinića mačke mogle priskrbit još koji milijunčić u blagajnu. I dobro mačkama i gradu. Ovako se samo sramotite a bez mačaka i tako ne možete jer da ih nema ko bi vas branio od miševa i pantagana.”

“Naravno. U Lovranu su čak imali u ponudi magnetiće za frižider sa lokalnom mačkom koja se izležavala u smiješnim pozama na jednom prozoru u centru grada. Kome može smetati?”

Jedna je korisnica dala i primjer Raba, napisavši: “Ovako vam je to u gradu Rabu, učite od Raba… Sve im funkcionira besprijekorno”.

mačka rab
Foto: Vesna Vukelić FB

L.B.

Komentari