Bura: O svim važnim projektima u Rijeci odluke trebaju donositi građani na referendumima

17

“Spomenička renta trn je u oku mnogih naših sugrađana, upozoravaju u stranci Bura.  Prema zakonu, spomenička renta je oblik prihoda od izravnog ili neizravnog gospodarskog iskorištavanja graditeljske baštine koji se prikuplja sa svrhom investiranja u obnovu kulturne baštine radi trajnog očuvanja i zaštite njezinih spomeničkih obilježja”, objasnila je Frančeska Sobol – Mišćević, kandidatkinja Bure za zamjenicu gradonačelnika Rijeke.

„Ako radite svoj posao u nekoj zgradi koja ima povijesnu važnost plaćate od jedne do četiri kune po četvornom metru. U našem gradu je to je ili tri ili četiri kune, ovisno u kojoj zoni se nalazi povijesni objekt. Četiri kune plaćaju oni koji rade u užem centru grada i najatraktivnijem dijelu Trsata, a kunu manje oni koji su u drugim dijelovima grada ili oni koji se u centru bave tradicionalnim djelatnostima. To ne bi bio preveliki trošak da se od njega plaćaju projekti obnove i očuvanja tih građevina, pa da tako sve zgrade dođu na red jednom u dvadesetak godina“, upozorava Frančeska Sobol – Miščević.

Naš je problem da se 60 posto tako prikupljenog novca koji se troši u Rijeci, dok se ostatak daje državi za neke veće i važnije projekte, troši po, blago rečeno čudnim kriterijima, dodao je kandidat Bure za gradonačelnika Hrvoje Burić.

„Gradsko vijeće je donijelo odluku o raspodjeli sredstava spomeničke rente u 2021. godini, i to na temelju očekivanih prihoda od 7,8 milijuna kuna. Kandidati za gradonačelnika i aktualni zamjenici odlučili su trošiti novac naših građana na neke nebulozne projekte. Istovremeno žitelji povijesno značajnih zgrada u Ciottinoj ulici 20B i Krešimirovoj ulici broj 13, kojima fasade padaju na ulicu, moraju dizati dugoročne kredite“, naglasio je Burić i upozorio kako bi se takav način raspolaganja novcem vjerojatno nastaviti.

Oni će nastaviti sa takvim politikom i ubuduće jer drugačije ni ne znaju. Na obnovu Galeba i Palaču Šećerane uzet će tako nam gotovo 4 milijuna kuna, još 122 tisuće kuna će potrošiti na troškove veza Galeba, uz nedavno odobrenih još 16 milijuna, a milijun iz spomeničke rente će potrošiti na uređenju palače Lučke uprave Rijeka na Rivi 1“, smatra Burić.

I dok je dio tog novca planiran da se utroši u projekte kojima se doista spašavaju vrijedna kulturna dobra, očito je da neki projekti u kojima netko ima interes dolaze prioritetno na red, smatraju u toj stranci.

Nama u Buri su Riječani na prvom mjestu! Takve odluke i trošenje našeg novca mora biti jasno i transparentno. Dok nam se cijeli dijelovi grada urušavaju, na pojedine projekte troši se već godinama bez vidljivih rezultata. Baš zbog prethodnih loših iskustava sadašnje vlasti  ono što želim i što vam jamčim je to da ćemo za sve bitne odluke provoditi referendum. Riječani sami moraju odlučili što će financirati, a što ne. Ako se to može raditi u Švicarskoj u kojoj se građane pita izravno za njihovo mišljenje možemo to činiti i u našem gradu, jednom ili dva puta godišnje. Riječani moraju sami odlučivati o svom novcu!“, ističe Burić.

Kanidat stranke za dogradonačelnika Rijeke Ljubomir Drušković se osvrnuo i na programe drugih stranaka na izborima u Rijeci. „Drago mi je da se služe s našim idejama, prepisuju naše projekte na kojima godinama radimo i kopiraju ili variraju naše slogane. To je dokaz da dobro radimo, i da boljih ideja od naših nemaju“, ističe Drušković.

Dodao je kako mu je lijepo čuti da kandidat HDZ-a ističe kako će se boriti da Rijeka bude prijestolnica sretnog života. „Drago mi je da mu se sviđa naš slogan i drago mi je da razmišlja o istim programima koje smo za zlatne godine naših umirovljenika predložili u izbornoj kampanji. Vjerujem da će svojim rukama u zraku kao i druge stranke podržati ostvarenje programa Bure, kada budemo kretali u njihovo ostvarenje. Programske ideje su nam očito slične, no žao mi je što ih se prije nisu sami sjetili predstaviti svima nama“, zaključio je Drušković.

Komentari