Bravo Mila! Šaljemo ti najveće puse na svijetu !

50
Foto/NK Rijeka

Mala Mila Rončević, djevojčica koja je digla na noge Hrvatsku i početkom travnja otputovala s roditeljima na liječenje u Ameriku je super
Ne trebamo previše pisati, bitno da je dobro. Nisu bitne tehnikalije, stručni nazivi i podaci o liječenju. Bitno je da je zahvaljujući dobrim ljudima Super Mila dobila priliku i sad ju koristi najbolje što može.
Objavom na Facebooku javio se Milin otac, Marin Rončević i uljepšao nam dan, i tjedan.

Mila se liječi u Children’s Hospital of Philadelphia koja je prema U.S. News & World Report’s 2017-18 Honor Roll of the Best Children’s Hospitals druga bolnica u SAD-u, među top tri bolnice u devet od deset užih specijalnosti, prva u oblastima pulmologije i endokrinologije, ima godišnji proračun gotovo tri milijarde dolara, a od toga čak 110 milijuna dolara dobiva samo iz donacija. To je prva dječja bolnica u SAD-u, osnovana 1855. godina kada je imala 12 postelja i 67 vanjskih pacijenata. Bolnica je to prvom formalnom specijalizacijom iz pedijatrije, pedijatrijskim i neonatalnim JIL-om. Njoj dugujemo razvoj prvog inkubatora, cjepivo za zaušnjake i hripavac, prvi balonski transkateterski zahvat u djeteta sa srčanom greškom i prvu jednodnevnu kirurgiju u SAD-u. Danas broje 550 postelja i imaju preko milijun posjeta godišnje.

Razina usluge, kadar s kojim raspolažu i stručnost je na razini koju teško pojmiti prosječnom Hrvatu, ali i prosječnom Amerikancu, za Novi List je istaknuo dr. Arijan Verbić, pedijatar intenzivist, zaposlen u Jedinici intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju, koji je u ovoj bolnici proveo mjesec dana. Broj medicinskog i nemedicinskog osoblja nebrojeno je puta veći, sustav je toliko uhodan i svatko je mali kotačić u stroju, koji ima svoje mjesto i posjeduje višestruke metode kontrole i povratne sprege.

– Ne gubi se energija na nepotrebne stvari, svatko ima široko znanje, ali je u konačnici usko specijaliziran, bavi se gotovo isključivo svojim područjem od interesa i svakako je time među ponajboljima u svijetu. Ono što me je fasciniralo, svakako je edukacija kojoj se pridaje pažnja na svakom koraku. Doslovce, svaki dan nudi više vrsta predavanja, radionica, tematskih sastanaka, prikaza i diskusija najtežih slučajeva; stariji specijalizanti educiraju mlađe, specijalisti ove druge, a profesori su pak uvijek dostupni i otvoreni za diskusiju te dijele svoje znanje bez zadrške, ističe dr. Verbić.

Komentari