Božinović otkrio nova pravila za ugostiteljske objekte i sport

15

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o stanju koronavirusa:

“U protekla 24 sata zabilježeno je 505 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.046. Među njima je 780 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 378 osoba, a testirano je njih 5.071.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 242.097 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 505 u protekla 24 sata. 233.548 osoba se oporavilo, od toga 378 u protekla 24 sata. U protekla 24 sata preminulo je 14 osoba, ukupno 5.503 osobe. Do danas je ukupno testirano 1.332.840 osoba, od toga 5.071 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 13.534 osoba.”

Capak je komentirao aktualnu situaciju s koronavirusom: „Danas smo imali 505 registriranih od 5071 testiranih. Prije tjedan dana bilo je 488 oboljelih na manje od 5000 testiranih. U pet dana ovog tjedna bilo je 2152 nova. Prošli tjedan u pet dana bilo je 1597. To je porast od gotovo 30 posto. Incidencija je 122. Najviše je 334 u Dubrovačko neretvanskoj. U Istri je 27,8, to je najniže. Danas je udio pozitivnih 10 posto. Prosjek zadnjih 14 dana je 6,5 posto.“

Beroš se nadovezao: „Ja bih se nadovezao, svjedočimo da smo zadnjih dana po sedmodnevnom prosjeku bili u vrhu s Dancima. No, danas smo četvrti. Sve to skupa, kao izazovi s cjepivom, su samo još jedan pokazatelj koliko je ova situacija neizvjesna. Stoga što se tiče relaksiranja mjera, ne smije se relaksirati naše ponašanje. Upravo suprotno. Popuštanje je razlog više na odgovorno ponašanje građana.

Božinović je govorio o epidemiološkim mjerama: „Nastavili smo s blagim popuštanjem mjera i to onih koji se odnose na ugostitelje i sport. Omogućeno je svim objektima da mogu usluživati goste na otvorenim terasama. Radno vrijeme može biti od 6 ujutro do 22 sata. Dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima. Pregrade od pleksiglasa ili stakla oko terase moraju se maknuti, zrak mora strujati cijelo vrijeme. Treba osigurati razmak među gostima, stolovi i stolci moraju bit razmješteni, mora biti metar i pol razmaka od svakog stolca, a među stolovima treba biti tri metra. Nije dopušteno  puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu.

Omogućava se treniranje u zatvorenim objektima, ali uz pridržavanje mjera. Dvorane moraju biti redovito provjetravane, broj ljudi je ograničen, jedna osoba na 20 kvadrata minimalno. Ta obavijest mora biti jasno vidljiva. Dopušteni su treninzi, bez kontakta među sportašima. Treninzi nogometa i slično mogu se održavati, ali na način da se radi na kondiciji, bez kontakta. Nakon svakog treninga dvorana se temeljito čisti i prozračuje. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste. A ako je to nužno, treba organizirati da u svlačionicu ne ulaze više od dvije osobe odjednom. Prilikom dolaska i odlaska treba imati masku.

Ostale odluke se odnose na produženje primjene vezanih za rad trgovina, javni prijevoz i prelazak granice. Ukida se odluka o zabrani uplovljavanja kruzera“

Capak je komentirao činjenicu zašto se sajmovi ne mogu otvoriti: „Samo održavanje sajmova na način kad postoji infrastruktura nije problem. Ali trebamo biti svjesni da postoje infrastrukturno i organizacijski različite vrste sajmova. O tome se vodi briga, o tome se razgovaralo. To će biti neki od sljedećih koraka u popuštanju. Mi želimo postepeno popuštati, vidjeti kakvi su učinci ovih mjera. Ako situacija bude dobra, idemo sa sljedećim korakom,“ prenosi Index.

Capak se osvrnuo i na mogućnost izvlačenja sedme doze cjepiva iz bočice: „Loše je da se cjepivo baca i u većini slučajeva su upotrebljene te doze, uzeto je ime i prezime te osobe. Mislim da se brzo može riješiti i unijet ćemo to u evidenciju. I na razini Europe se razgovara o sedmoj dozi, da ona postane priznata. Važno je da regulatorno tijelo prizna mogućnost da se ta sedma doza može izvući da ne bi došlo do nekih sudskih sporova je li ta doza valjana ili nije. Sama logika stvari govori da ta doza nije drukčija od neke druge i da bi ju trebalo aplicirati u situaciji kada fali cjepiva.“

Napoljetku, Božinović je komentirao uvođenje Covid-putovnice: “Svi razmišljaju. Vode se razgovori. To je jedna od tema i Europskog vijeća i danas će predsjednik Vlade o tome izvijestiti. Najbolje je da pričekamo i vidimo što su se dogovorili europski lideri. Svi o tome razmišljaju, malo tko dovodi to u pitanje, a vrijeme još nije s obzirom na dinamiku cijepljenja. Čini mi se da je važno da koordinaciju radi EU, a ne netko sa strane.”

Komentari