Božinović najavio strožu kontrolu nošenja maski, a postoji i mogućnost da neće biti škole oko blagdana

128

U Banskim dvorima danas se održao sastanak Nacionalnog stožera civilne zaštite s premijerom Plenkovićem. Na sastanku se, među ostalim, razgovaralo o epidemiološkim mjerama i covid-potvrdama.

Ministar Božinović kazao je: “To je redovit sastanak, početak je tjedna, analizirali smo situaciju. Brojevi rastu. Već smo najavljivali da će s jeseni porasti broj novozaraženih, to smo uvijek kombinirali s našim preporukama o pridržavanju s temeljnim mjerama i pozivom građanima da se cijepe. Svatko nakon ove dvije godine zna kako se može zaštititi. Cjepivo ne znači stopostotnu zaštitu, ali najviše što je znanost nama dala je da se ljudi cijepe.

Ono što se danas razgovaralo kao odgovor na aktualnu situaciju, to je pojačana kontrola onih mjera koje su sada na snazi, posebno kad je riječ o maskama u zatvorenom. Nastavit će se razgovori vezano za činjenicu da nam je četvrtina novozaraženih iz školskog sustava. O tome će se razgovarati da vidimo kako iskoristiti neke nadolazeće blagdane, da se eventualno ona 2 dana koja su radni u tom tjednu, možda da se ne ide u školu ta 2 dana, ali o tome ćemo još razgovarati, ne bih htio prejudicirati… Ono što je HZJZ objavio kao mogućnost, to je pojačano promoviranje treće doze.”

Istaknuo je kako se nošenje maski shvaća previse ležerno i kako kontrole trebaju biti jače: “Najrealnije je jače inzistiranje na postojećim mjerama. Covid-potvrde ne razmatramo na način kako se one primjenjuju u Europi, bar ne sad. Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje. Ono što je najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo se velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu. Mi danas, za razliku od ranijih valova, imamo cijepljenje s kojim možemo prevenirati teže oblike bolesti,“ javlja Index.

L.B.

Komentari