Bitna si! – Žene su govorile o seksualnom uznemiravanju. Muškarci su se aktivirali, čitali, komentirali, učili

52

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Rijeci je održana jednotjedna kampanja u pod sloganom „Bitna si“.

Cilj ovogodišnje kampanje je podsjetiti na dugogodišnji rad riječkih udruga za ljudska prava koje godinama pomažu ženama žrtvama nasilja. Pod sloganom „Bitna si“ željelo se podsjetiti na aktualnu kampanju Bitna.si koja je nastavak kampanje #ženeujavnomprostoru.

Iza nje stoji Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, ali i veliki broj žena koje su odlučile podijeliti svoje priče i aktivno raditi na tome da seksualno uznemiravanje u javnom prostoru prestane biti tabu. „#ženeujavnomprostoru je kampanja koja je nastala ad hoc, no reakcija u javnom prostoru je pokazala da je kampanja takve vrste upravo ono što trebamo: žene su podijelile svoja iskustva, otvorile smo prostore za razgovor o problematici seksualnog uznemiravanja u javnom prostoru. Žene su govorile o seksualnom uznemiravanju s partnerima, psihologinjama, na poslu, u široj obitelji, s društvom. Muškarci su se aktivirali, čitali, komentirali, učili. Otvorio se prostor za katarzu i razmjenu iskustava“, ističu organizatori.

Danas je održano završno događanje. Najprije su učenice Učeničkog doma „Podmurvice“ uz pratnju voditeljice Barbare Maras običnim kredama ispisale poruke „Bitna si“ i „Ljubav nije nasilje“. Iste poruke cijelog će tjedna kampanje biti izložene u izlogu prostora Vijeća mladih Benčić.

Završnica-kampanje-Bitna-si-1

Potom su od kluba Jadran do Radio Rijeke žene simbolički na svojim leđima prenijele rad umjetnice Nives Žarković nakon čega će riječka aktivistkinja Iva Davorija pročitati autorski tekst glumice Marte Čaržavec „Volim te, ali ne“. Tekst “Volim te, ali ne” nastao je u sklopu projekta „Humano obrazovanje – odgovorno društvo“ čije su začetnice Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju „PaRiter“, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te Centar za ženske studij.

https://www.facebook.com/budibitna/videos/408464156948777/

Nakon pročitanog teksta riječka plesna grupa Flame održala je nastup koji slavi žensko osnaživanje. U sklopu kampanje plesna grupa Flame je na svojoj Facebook stranici premijerno predstavila art visual video „Femopera“ koji naglašava modernu ženu kroz plesne pokrete i glazbu u snažnom, neustrašivom i neovisnom obliku. Cilj video projekta je kroz vizualnu i plesnu umjetnost istaknuti pojam žene kao pokretača svijeta iza kulise te prikazati njezinu hrabrost i borbenost za ravnopravnost.

kampanji Bitna.si su sudjelovale riječke udruge PaRiter, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, LORI, FARO, RiRock te Radio Roža, Liburnia Film Festival, galerije SKC i Poneštrica, Učenički dom„Podmurvice“, Vijeće mladih Benčić, klub Jadran i kino Jadran te Book CaffeDnevni Boravak. Također sudjeluju riječke umjetnice Tanja Blašković i Nives Žarković, pjesnikinja Frida Šarar, plesna grupa Flame, glumica Marta Čaržavec te studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. Kampanju podržava Erste banka.

Komentari