Beroš očekuje da susjedi prijavljuju kršitelje mjera na privatnim okupljanjima

37

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u Banskim dvorima predstavio je kazne za kršenje epidemioloških mjera. Beroš je istaknuo kako su nerado uveli kazne za građane koji se ne pridržavaju mjera, no kako je to nužno zbog zaštite zdravlja.  Podsjetio je da će građani kažnjeni na licu mjesta moći platiti mandatnu kaznu koja je upola manja. Puna cijena kazne iznosi 500 kuna.  

Novinare je najviše zanimalo kako će policija provjeravati okupljanja u privatnim domovima. Beroš je na to odgovorio: „Sve u skladu s Ustavom RH i pozitivnim zakonima. Policija neće postupati samoinicijativno, već će postupati po dojavama kao i do sada – u slučaju buke, provale, nepredviđenih okolnosti… Policija sigurno neće uokolo tražiti izvore takvih zbivanja. Ali, svi koji žele dobro hrvatskim građanima će takva okupljanja prijaviti.“

Ujedno, novinari su upitali što će biti s udrugama ili crkvama koje nisu obuhvaćene zakonom: „Analizirali smo sve okolnosti i rizike. Pratit ćemo situaciju i prilagođavati se novim okolnostima. Nerado ovo radimo, ali ako ćemo svi biti odgovorni, nadam se da će ugroza biti iza nas. Primijetili smo da su ova tri elementa od najvažnijeg utjecaja na širenje bolesti. U ovom trenutku zakon ne predviđa kažnjavanje udruga, crkvi…“, prenosi Jutarnji list.

Komentari