Beroš: “Obiteljski liječnici moraju izvaditi popis necijepljenih, njih će cijepiti putem pozivnih centara”

93

Ministar Vili Beroš za o situaciji s koronavirusom izvijestio je na sjednici Vlade gdje je otkrio kako je procijepljeno 16 % stanovništva. „U Hrvatsku je zasad pristiglo više od milijun doza cjepiva. Dosad je aplicirano 825.000 doza. Obuhvat cijepljenja veći od prosječnih 16% postignut je u dobnim skupinama od 65% i više. Najveći obuhvat prvom dozom je u Zagrebu 18%, a potom slijedi Sisačko-moslavačka županija. HZJZ je objavio preporuke za sprečavanje širenja zaraze tijekom izbornih skupova. Objavljen je revidirani popis država za koje pri dolasku u Hrvatsku treba primijeniti posebne mjere pri ulasku. Prethodno važećem popisu dodana je Indija. U sklopu intenziviranja kampanje cijepljenja uputili smo dopis Ministarstvu obrane i Crvenom križu radi aktivnog uključivanja. Traži se da se teškim pacijentima omogući posjet obitelji u bolnicama. Dolazak veće količine cjepiva omogućuje intenziviranje cijepljenja na masovnim punktovima. Putem prijave kod liječnika obiteljske medicine, telefonski ili prijavom na platformu Cijepise, pozivam građane da se prijave na cijepljenje,” prenosi N1.

Beroš je naglasio kako je osiguran dovoljan broj doza cjepiva: “Vlada RH je osigurala dovoljne količine cjepiva. Ključna je i uspostava jasnog zapovjednog lanca. Glavni koordinator je ravnatelj HZJZ-a. To se postiže na temelju novih pravnih odluka kao što je odluka u obaveznom sudjelovanju javnih i privatnih zdravstvenih radnika u provođenju cijepljenja. Imenovana su tri nova koordinatora – prvi za organizaciju cijepnih mjesta, drugi za distribuciju i treći za informatičku podršku. Obavezno je sustavno upisivanje podataka o cijepljenima u digitalnu platformu. Obavezno je i cijepljenje sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno. Novi operativni plan za cijepljenje radno aktivnog stanovništva detaljno je jasno razrađen. Liječnici obiteljske medicine obavezni su izvaditi iz svojih evidencija popis osoba koje nisu cijepljenje i cijepit će ih se putem pozivnih centara. Formirani su i mobilni timovi. Određuju se i dodatne lokacije diljem Hrvatske. Osigurat će se na svim lokacijama dovoljne količine raznovrsnih cjepiva. Preduvjet za izdavanje potvrde o cijepljenju je upisivanje u digitalnu platformu.”

Isto tako, prenosi N1, osvrnuo se i na platformu Cijepi se. O pozivanju mlađih, zdravih ljudi, Beroš je kazao: “Platforma je jedan od načina naručivanja. Sad je 200.000 građana prijavljeno preko platforme, a tek počinje treća faza. U drugoj fazi prednost imaju stariji i oni s komorbiditetom i zato su liječnici obiteljske medicine važni jer oni to mogu procijeniti. Platforma je jutros korištena u produkcijskoj razini, za ponedjeljak je 891 građanin naručen s te platforme prema dobi, a za utorak preko 3.000 građana. Uredno su poslani mailovi i od građana očekujemo da odgovore i to ćemo prikupljati tijekom sutrašnjeg dana da znamo koliko će ih doći. I to je samo jedan način prijavljivanja. Platforma nema veze s uspjehom cijepljenja.“

Kazao je kako platforma funkcionira: „Kad je riječ o cijelom tom rješenju, ne znam cijenu, ali platforma je samo dio od deset informatičkih funkcionalnosti, odnosno platformi. Radili su ih najveći stručnjaci, neću spominjati imena. Ne mislim da dosad nije bilo dobro. Sve je spremno. Stvarno me ovo kao čovjeka boli, već tjednima govorim o svemu što je potrebno, a to je broj punktova, broj liječnika, broj informatičara, te popise imamo. Tako da nemojte reći da nije spremno. No ulazimo u fazu kad treba povećati broj dnevno cijepljenih, volio bih da dođemo do 30.000 građana. Želim da građani prepoznaju potrebu cijepljenja.“

Apelirao je na sve koji su se prijavili preko platforme da kontroliraju mailove. “Nije točno da su neki pobrisani s platforme, to nije točno. Svih 4.000 su ponovno ubačeni i bit će pozvani”, naglasio je Beroš.

Tek sad dolazi treća faza i tek sad će se dokazati platforma, rekao je i dodao da premijer nije odgovoran: “Ne vidim posebno poteškoće. Premijer pogotovo ne može biti odgovoran za izradu tehničkih rješenja. Ja kao ministar hoću i bit ću odgovoran ako nešto ne profunkcionira, no jasno je da nisam informatički stručnjak i da nisam sam sudjelovao u izradi platformi. No, već neko vrijeme nalažem uklanjanje grešaka. Greškica je bilo, recimo brojevi telefona, liječnici bi upisali broj manje pa ti ljudi nisu mogli biti kontaktirani. Javili su mi jutros da sve funkcionira, građani su naručeni, vidjet ćemo kako funkcionira.”

Komentari