Akustična atrakcija: Panova staza u Kamačniku

Na pedesetak minuta vožnje od Zagreba i Rijeke....

490

U Kamačniku kraj Vrbovskog uređena je Panova staza, nazvana po bogu iz grčke mitologije, zaštitniku prirode. Uz stazu su postavljeni gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Tonovi ovih glazbala isprepliću se sa zvukovima prirode što prostoru daje jedinstvenu zvučnu sliku. Riječ je o zajedničkom projektu Javne ustanove Priroda, Grada Vrbovskog i Turističke zajednice grada Vrbovskog.

Vrbovsko zauzima sve važnije mjesto na turističkim kartama zaljubljenika u prirodu i izletnika., ne samo zbog ljepote krajolika već i svoga položaja. Kanjon Kamačnik u blizini Vrbovskog udaljen je pedesetak minuta vožnje od Zagreba i Rijeke. Uz bogatu biološku raznolikost odsada će goste privlačiti i ovom akustičnom atrakcijom.

“Panova staza prva je glazbena staza ugrađena u neko zaštićeno područje u Hrvatskoj. Iako sličnih projekata ima u svijetu, pri stvaranju Panove staze vodili smo se autentičnom kreativnoću, vlastitom tradicijom i prirodnim materijalima s ovih područja. Zato na većini glazbala dominiraju elementi izrađeni od masivne hrastovine”, rekla je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Glazbala je izradio Zoran Gojmerac, vlasnik tradicijskog obrta Glazbala Gojmerac.

“Turistička zajednica Vrbovsko ima sluha kako za tradiciju, tako i za suvremene potrebe naših gostiju. Dokaz za to je Panova staza koja veličanstvenom krajobrazu uspijeva dati i dodatnu vrijednost”, poručila je Tatjana Kušić, direktorica Turističke zajednice grada Vrbovskog.

Na Panovoj stazi radilo se tri godine, a projekt je vrijedan gotovo sto sedamdeset i četiri tisuće kuna.

Komentari