Akcija u čamcima: Aktivisti Greenpeacea ispisali grafit “Climate killer” na brodu LNG Croatia

63
Foto: Greenpeace Hrvatska Facebook

U Rijeci na Gatu Karoline Riječke već nekoliko dana boravi brod sa aktivistima Greenpeacea, a u ponedjeljak su imali i aktivističku akciju. Naime, u sklopu aktivističke akcije na bočnoj strani ispisali su grafit “Climate Killer” na brodu “LNG Croatia” na Krku. Pritom ih nitko nije primijetio unatoč tome što je strogo zabranjeno ploviti u blizini terminala.

Natpisom su željeli ukazati na opasnost fosilnog plina. Naime, kako piše Greenpeace Hrvatska, fosilni plin nije rješenje energetske krize jer upravo ovisnost o fosilnim gorivima šteti klimi, gospodarstvu i kućanstvima. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti na obnovljive izvore, energetsku učinkovitost i rješenja za pohranu energije, poručuje Greenpeace Hrvatska.

“Usred energetske krize uzrokovane potresima na tržištu fosilnih goriva, naša vlada i dalje raspreda o tome kako dodatno povećati ovisnost o fosilnom plinu i time nas gura dalje prema klimatskoj katastrofi. Industrija fosilnog plina i nafte bogati se na divljanju cijena energije i produbljivanju klimatske krize, a račun na kraju plaćaju građani. Javni novac mora se prestati bacati na financiranje nove plinske, dakle fosilne infrastrukture. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti na obnovljive izvore, energetsku učinkovitost i rješenja za pohranu energije”, rekla je Petra Andrić, programska voditeljica u hrvatskom Greenpeaceu.

Ipak, mnogi su ove aktiviste i prozvali. “Malo je reći da su licemjerni. Ispisuju poruke po tuđoj imovini. Došli su prosvjedovati protiv fosilnih goriva, a bogme ni onaj njihov Arctic nešto nije na energiju vjetra ili sunca, nego na fosilna goriva,” poručuju Brodovi u Rijeci.

Screenshot 2021-10-19 090603
Izvor: Screenshot Facebook

L.B.

 

Komentari