76-godišnjakinja s Malog Lošinja i 55-godišnja Riječanka htjele ulagati u kriptovalute – Prevarene su

97
kriptovaluta bitcoin

Kaznenim djelom računalne prijevare oštećene su dvije hrvatske državljanke prilikom trgovanja kriptovalutama.

Riječ je o 76-godišnjakinji s područja Malog Lošinja i 55-godišnjakinji iz Rijeke kojima su se telefonski obratile nepoznate osobe nudeći im ulaganja u kriptovalute. Pri tome su ih dovele u zabludu obećavajući im veliku zaradu.

Tako su obje oštećenice u proteklih mjesec dana uplaćivale novac preko instaliranih aplikacija na račune nepoznatih pravnih i fizičkih osoba koje su se predstavili kao brokeri. Kada obećanu zaradu nisu dobile na svoje račune u banci, nisu im se mogle požaliti jer su “brokeri” prestali komunicirati. Ukupna materijalna šteta je veća od 25 000 eura.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima, a ovom prilikom još jednom pozivamo građane da budu vrlo oprezni u poslovanju s kriptovalutama kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Naime, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti kao u ovim događajima ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Stoga se dobro informirajte i potražite financijski savjet stručnih osoba prije nego što uložite novac.

Opisane računalne prijevare posljednjih su godina sve učestalije pa građane želimo još jednom savjetovati na koji način se mogu zaštiti u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama:

  • Kod ponuda vezanih za kriptovalute važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada,
  • Osim lažnih stranica, koje djeluju uvjerljivo i legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se  žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni.
  • Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara  iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske.
  • Iznimno je važno da se tijekom komunikacije ne dostavljaju povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao i drugi podaci vezani za autorizaciju bankovnih transakcija.

Komentari