71-godišnjak vozio pijan i vrijeđao policajce na Viškovu

73

Policijski službenici auto-ophodnje I. policijske postaje Rijeka jučer, 19. siječnja na području Viškova zaustavili su 71-godišnjeg vozača osobnog vozila marke Peugeot, riječkih registracijskih oznaka nakon čega mu je izmjerena koncentracija alkohola od 1,07 g/kg. Zaustavljeni vozač vrijeđao je i omalovažavao policijske službenike tijekom njihova postupanja te se s vozilom pokušao udaljiti s mjesta događaja.

Zbog opasnosti da će nastaviti upravljati vozilom te počinjenja prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira priveden je u službene prostorije policije.

Po završetku kriminalističkog istraživanja 71-godišnjak je prekršajno prijavljen radi počinjenja prometnog prekršaja i prekršaja iz domene javnog reda i mira te je danas uz optužni prijedlog doveden na nadležni općinski sud.

Nadalje, u službene prostorije policije sinoć je priveden i 26-godišnji vozač kojeg je prometna policija zaustavila također u Viškovu, dok je upravljao osobnim vozilom marke Ford, riječkih registracijskih oznaka. Izmjerena mu je koncentracija alkohola od 2,41 g/kg, a uz to je utvrđeno da ima važeću zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije.

Protiv 26-godišnjaka bit će podnijet optužni prijedlog kojim se predlaže izricanje novčane kazne u iznosu od 40.000 kuna i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na rok od 12 mjeseci.

Ponovo apeliramo na vozače da se odgovorno pridržavaju prometnih pravila i propisa. Napominjemo da je alkohol jedan od najčešćih uzroka teških prometnih nesreća radi čega vozače koji su konzumirali alkohol savjetujemo:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite
  • koristite javni prijevoz, usluge taxi prijevoza ili zamolite za prijevoz nekoga tko je trijezan
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste

Ne zaboravite: Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu. Za vožnju pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

L.B.

Komentari