AI preuzima i meteorologiju, Google najavio revoluciju

97
jesen

Google DeepMind predstavio je GraphCast, inovativni AI model koji obećava revoluciju u desetodnevnim vremenskim prognozama. Ovaj sustav temelji se na naprednom dubokom učenju i arhitekturi grafičkih neuronskih mreža, pružajući prognoze s izuzetnom preciznošću i mnogo brže od postojećih superkompjuterskih metoda.

Razvijen na temelju analize meteoroloških podataka prikupljenih tijekom mnogih desetljeća, GraphCast nudi revolucionarni iskorak u efikasnosti i točnosti srednjoročnih prognoza. AI model predviđa ključne meteorološke parametre poput smjera i brzine vjetra, temperature i atmosferskih tlakova, te je osobito sposoban za ranu identifikaciju potencijalno opasnih vremenskih uvjeta poput ciklona i ekstremnih temperatura, donosi IstraMet.

Google potiče suradnju i inovacije dijeleći izvorni kod GraphCasta s globalnom znanstvenom zajednicom, što predstavlja poziv istraživačima i meteorolozima da dalje razvijaju i prilagođavaju ovu tehnologiju. Ovakav pristup nije samo korak naprijed u točnosti vremenskih prognoza, već predstavlja i Googleovu posvećenost razumijevanju i reagiranju na klimatske promjene koje utječu na cijeli planet.

GraphCast je ne samo tehnološki trijumf već i ključan alat u borbi protiv klimatskih promjena. S kapacitetom za točnije i brže prognoze, ovaj model postaje nezamjenjiv u pripremi i odgovoru na ekstremne vremenske događaje.

Komentari