533 milijuna osobnih podataka korisnika Facebooka procurilo je na internetu

19

Otkriveno je da su osobni podaci 533 milijuna korisnika Facebooka iz 106 zemalja procurili na internetu. Među procurjelim podacima nalaze se telefonski brojevi, Facebook ID-ovi, lokacije, rođendani, zanimanja, e-adrese i drugi osobni podaci. Ovo curenje podataka nije samo kršenje privatnosti, već bi ih i kriminalci mogli iskoristiti za financijsku korist. Curenje podataka otkriveno je na opskurnom hakerskom forumu.

Ne vjeruje se da su svi podaci ažurni i smatra se da su ukradeni 2019. godine, međutim, detalji poput rođendana, adresa e-pošte i telefonskih brojeva bit će ili će vjerojatno biti isti za korisnike sada bilo je to 2019. Glasnogovornici Facebooka kažu da znaju za taj problem i da su taj slučaj riješili još2019. godine.

Alon Gal, koji radi za tvrtku za obavještavanje o kibernetskom kriminalu Hudson Rock i koji je otkrio curenje, rekao je za časopis Insider: “Baza podataka te veličine koja sadrži privatne podatke, poput telefonskih brojeva mnogih korisnika Facebooka, sigurno bi dovela do toga da loši glumci iskoriste podatke za izvršavanje napada socijalnog inženjeringa ili pokušaja hakiranja. Pojedinci koji se prijavljuju u uglednu tvrtku poput Facebooka vjeruju im svojim podacima, a Facebook bi trebao s njima postupati s najvećim poštovanjem. Ovo je veliko kršenje povjerenja i u skladu s tim treba postupati.”

Facebook se dugo kritizirao jer nije zaštitio korisnike. Facebook se također našao na udaru kritike zbog toga što nije uspio zaustaviti govor mržnje i što je omogućio da se lažne vijesti prožimaju cijelom web platformom. Prije američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, tvrdilo se da su ruski obavještajni službenici namjerno pokušali izazvati društveni prijelom.

Smatra se da Facebook ne može učiniti puno da spriječi upotrebu podataka, jer je šteta već učinjena. Sve što su mogli je obavijestiti pogođene pojedince i to je nešto što će vjerojatno ozbiljno naštetiti tvrtki i vjerojatno utjecati na cijenu dionica i budući poslovni model.

Izvor: Insider

Komentari