26-godišnjakinja nakon volontiranja u sirotištu u Tanzaniji uzela je sa sobom 14 djece i usvojila ih 9

64

Britanka je sa sobom povela 14 tanzanijske djece koju je upoznala nakon volontiranja u inozemstvu, a usvojila ih je ukupno 9!

26-godišnjakinja Letty McMaster očekivala je da će u afričkoj zemlji boraviti mjesec dana prije nego što je s 18 godina stupila na sveučilište u Velikoj Britaniji. Međutim, svoju je svrhu pronašla u pomaganju onima koji su manje sretni. Na kraju je u Africi ostala 3 godine. Dok je bila u Tanzaniji, radila je u sirotištu nadajući se da će pomoći najsiromašnijoj djeci na svijetu da pronađu nadu i svjetliju budućnost. Međutim, uvjeti koje je zatekla u sirotištu bili su mračni, a djecu su tukli, zlostavljali i ponekad hranili samo jednom dnevno.

Rekla je: “Zlostavljanje koje su djeca proživjela u sirotištu bilo je užasno i vidjela sam utjecaj koji je to imalo na djecu. Znala sam da se odmah nešto mora promijeniti. Nisam ih mogla ostaviti u toj situaciji pa mi je novi cilj bio dobiti obiteljsku kuću.”

Kada je sirotište zatvoreno, Letty je osnovala vlastitu dobrotvornu organizaciju pod nazivom “Ulična djeca Iringa” i osobno uzela 14 djece, od kojih je 9 njih postala zakonski skrbnik.

McMaster je za LadBible govorila o svom projektu i svojoj novoj obitelji, rekavši: “Ta su djeca moj cijeli život, sve ih odgajam sama. Oduvijek sam imala na umu da želim pomoći djeci s ulice, tako da moja obitelj i prijatelji nisu ostali iznenađeni, ali nikad nisam očekivala da ću sve ovo napraviti. Ja sam roditeljska figura u kući – neki dječaci koji nikada nisu imali roditelja gledaju na mene kao na mamu, ali većina me više doživljava kao stariju sestru, jer nisam mnogo starija od nekih od njih. Baš sam poput svake mame koja odgaja tinejdžere – obvezala sam se na njih i osjećam se tako blagoslovljeno što imam dvije obitelji!”

Dalje je rekla koliko su dobro njezina djeca napredovala otkad su zbrinuta i kako sada imaju mogućnosti kao nikad prije. “Otkako imaju mjesto koje mogu nazvati kućom, svi su se istakli u obrazovanju i u svim aspektima svog života. Gosberth je jedan od dječaka o kojem sam brinula posljednjih sedam godina, a sada studira u jednom od vrhunskih privatnih škola u zemlji i najbolji je student na svojoj godini. Eva ima 19 godina i predsjedava svojom godinom na sveučilištu – ide joj tako dobro i ima volontersku praksu u međunarodnoj nevladinoj organizaciji. Očito je potrebno vrijeme da se smjestite u kuću iz uličnog života i traumatičnih iskustava, a treba im i neko vrijeme da se naviknu u obiteljski život, rutinu i ostavljanje uličnog ponašanja iza sebe. Razarlo uči za turističkog vodiča u nacionalnom parku, dok su Plshon i Iddy snimali glazbu koja se pušta na lokalnom radiju. Kada vidim njihov napor, odlučnost i uspjeh, to je ono što smatram vrijednim.”

Izvor: Thinking Humanity

Komentari