Naslovnicaa Trend Modni blog iz Pariza Plejada holywoodskih zvijezda na Canneskom filmskom festivalu

Plejada holywoodskih zvijezda na Canneskom filmskom festivalu

Podijeli

Nakon prošlo tjedne objave zvaničnog programa kojoj smo prisustvovali u pariškom hotelu “Intercontinental”, smještenom uz parišku Opéru “Garnier”, predsjednik Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu, Gilles Jacob i posebno glavni delegat jubilarnog, 65 izdanja, Thierry Frémaux, ne poriču glasine kako će u žiriju dugometražnih, igranih ostvarenja biti Ewan McGregor, 39 godišnji Škot, koji će početkom lipnja predstaviti novi film čudnog naziva “Lososi u pustinji”. Uz njega ce ,navodno, biti njemačko- poljska glumica Diane Kruger, galski modni kreator Jean-Paul Gaultier, francusko-belgijska glumica Emmanuelle Devos, Alexander Payne i Raoul Peck.

Sudeći po tajnim porukama spomenutog Frémauxa, koji namjerno nikada ne dovrši  rečenice, i Seann Penn stiže na slavnu Croisette. Ne predstavlja ni jedan film pa će i on u Morettijevom žiriju „pojačati“ istinsko sastajalište međunarodnih zvijezda. Zna se da je nedavno završio snimanje “The Gangsters Squad” Rubena Fleishera ali djelo o hollywoodskim gangsterima, nikako ne odgovara kanskoj razini.

Glavni delegat Festivala u Cannesu je oduševljen dolaskom Nicole Kidman, što će nas, kako ističe, “Sve iznenaditi”!

Devet godina nakon von Trierovog “Dogville“, glumica se vraća s ostvarenjem “The Paperboy” Lee Danielsa, u natjecanju  za “Zlatnu palmu” i televizijskom filmu Philipa Kaufmana

“Hemingway&Gellhorn” u kojem glumi i Edin Gali, porijeklom iz  gradića Buzima u Bosanskoj krajini, sto ce se projicirati izvan zvanične selekcije. Dvije upečatljive uloge koje označavaju renesansu glumice sto je preživjela neuspješno desetljeće.

Fatalna i zavodljiva, Kidman je senzibilna Charlotte Bless u “The Paperboy”-u, djelu koje slijedi dvojicu novinara koji istražuju postojanje osuđenika na smrt iz Floride. Zaljubljena u osuđenog, Bless mu piše i nastoji pomoći dokazati osobnu nevinost, ali pada u naručje drugog. Australska diva tumači i nepopravljivu avanturistkinju Marthu Gellhorn u super produkciji HBOa, što priča njezinu ljubavnu sagu sa čuvenim Hemingwayem. Ona ga je i nadahnula za slavni roman “Kome zvono zvoni”.

Nicole Kidman je zamijenila i Rachel Weisz u ostvarenju “The Railway Man” s Colinom Firthom a tumačit će i naslovnu ulogu u biografskom filmu “Grace od Monaka” koji realizira galski redatelj Olivier Dahan. Sve to čini da je glumičin povratak u prvi plan sedme umjetnosti trijumfalan, više od deset godina nakon “Oscara”, koji je dobila za “The Hours”.

Džana Mujadžić