Naslovnicaa Trend Modni blog iz Pariza Imamović osvojio nagradu galske publike

Imamović osvojio nagradu galske publike

Podijeli

 

Dobitnik “Srebrenog leptira”, odnosno priznanja publike, osmog izdanja “Cinémondes”, nedavno završenog festivala nezavisnog filma što se održava u galskom gradu Lille, sarajevski redatelj Ahmed Imamović aktualno posjeduje 12 priznanja za  film “Belvedere“, čiji je scenarij napisao s Aidom Pilav i Abdulahom Sidranom. Ostvarenje je bilo i bosansko-hercegovački kandidat za “Oskara”. Redatelj je osobni uspjeh jednostavno prokomentirao :”Vrijedno je zbog svih žena, zbog stvarnosti, da čovjek svijetu ispriča što se dogodilo.”

Film je  ostvaren za obilježavanje 15 godišnjice genocida u Srebrenici, a istinsko je svjedočanstvo preživjelih, sto se suočavaju s diskutabilnom stvarnošću, nakon zločina. Glavne uloge su tumačili Minka Muftić, Sadzida Selić, Armin Rizvanović, Adis Omerović i Nermin Tulić.

Na festival se prijavilo 200 ostvarenja, a prikazano ih je 40. Na zvaničnom natjecanju ih je bilo osam, iz Južne Afrike, Belgije, Maroka, Francuske, Poljske i Irana. Među njima je i zapažena makedonsko- srbijanska koprodukcija Vladimira Blaženskog, “Punk’s not dead”.

Džana Mujadžić