Naslovnicaa Trend Modni blog iz Pariza Gucci se odriče krzna

Gucci se odriče krzna

Predsjednik luksuzne marke Gucci Marco Bizzari i dizajner Alessandro Michele, potpisali su sporazum sa Peta-om da se odriču upotrebe životinjskog krzna na modnim smotrama već od kolekcije za sljedeći topli period.

Podijeli

Fur Free Alliance (Savez protiv krzna u modi), čiji su članovi Tommy Hilfiger, Armani, Stella McCartney, Hugo Boss, Ralph Lauren i oko 800 drugih brandova, dobio je nove pristalice: cijeli staff Guccija, poznatog po dandy modi koju je uspješno uveo umjetnički direktor Michele, koji je do nedavno oblagao i mokasinke klokanovom kožom, kao i Michael Kors. Navodno nisu to učinili iz etičkih razloga nego zbog “modernosti i duha vremena”!

Bizzari je na konferenciji za medije u prijestolnici svjetske mode Parizu pitao novinare, profesionalce i zaposlenike u tvornici – Mislite li da je krzno još uvijek aktualno? Nije i zato sve zaustavljamo. Michele se slaže s predsjednikom koji je nastavio diskusiju -Moda je priča o ubrzanom razvoju i evoluciji, ali i očekivanjima klijentele, njihovim željama i aktualnostima. Treba ići u korak s vremenom: moda i modernitet nisu razdvojivi. Moderni napredak je danas “eco friendly”, slijedi PETA-u, udruženje za zaštitu životinja, koje nas je kritiziralo zbog posebnog skandala.

U kolovozu su dva branda bila u središtu interesa svjetskog, a posebno talijanskog tiska jer su maltretirali životinje. Lisice i zečevi su u njihovim ateljeima dostizali 12, odnosno 6 kilograma i nisu se mogli kretati jer su bili hranjeni mesom i masnim materijama te genetski prerađenim povrćem. Tako je za jedan mantil ubijano manje životinja pa je odjevni predmet odmah bivao jeftiniji, što je podizalo godišnji iznos zarade. Posebno zato što lisica u prirodi teži samo 3,5kilograma, a zec mnogo manje.

Sada je to prošlost iako nitko nije odgovarao. Guccijevu odjeću nose mladi, osjetljiviji na ekološke i okolišne probleme.

Džana Mujadžić