Naslovnicaa Trend Dizajn Uređivanje doma za vlasnike kućnih ljubimaca

Uređivanje doma za vlasnike kućnih ljubimaca

Podijeli

Ova tema mi je posebno bliska nakon epizode koja mi se dogodila prije par mjeseci. Naime, udomila sam ženku psa uskoro otkrivši da je skotna. Na iznenađenje cijele obitelji okotila je čak sedam psića. Tako smo odjednom postali dvanaesteročlana obitelj koja je morala nekako podijeliti i pametno iskoristiti prostor.

Čini se gotovo nemogućim učiniti svoj dom istodobno lijepim i prikladnim za kućnog ljubimca. Ipak, postoje načini da se prostor prilagodi mačkama i psima, a opet ostane uredan i skladan, čak ako se u jednom periodu radi o osam pasa.

Našim ljubimcima je najvažniji prostor za hranu i spavanje pa treba imati na umu gdje će se to nalaziti. Preporučljivo je mjesto za hranjenje staviti u kuhinju ili u bilo koje drugi prostor popločen keramičkim pločicama kako bi se moglo lakše čistiti. Na tržištu se nude razne posude za hranu, od plastičnih koje su često manje privlačne do jednostavnih i kvalitetnih metalnih koje se lako uklapaju u bilo kakav interijer te se teško uništavaju.

Psi najčešće odaberu nekoliko mjesta u kući gdje vole spavati pa je poželjno staviti njihov krevetić na jedno od tih mjesta. Također, budući da često odabiru prostorije u kojima se cijela obitelj okuplja, njihov krevetić će vjerojatno biti na vrlo vidljivom mjestu. U tom slučaju, postoje dvije stvari koje se mogu napraviti: sakriti njihovo mjesto za spavanje ili ga učiniti lijepim. Dakle, ako krevetić (ili košara) ruši kompoziciju vašeg dnevnog boravka, možete ga sakriti iza nekih dijelova namještaja gdje neće biti toliko vidljiv, a opet dostupan životinjici. No, jedno od nepisanih pravila dobrog dizajniranja govori da je bolje istaknuti i učiniti lijepim nešto što se ne može sakriti jer će kad-tad izaći na vidjelo. Ako se snalazite s alatima preporučam da sami pokušate napraviti mjesto za spavanje. To je također najbolja varijanta ako su u planu štenci (ili poput mog slučaja, nekoliko njih) i smjestiti ih na zaštićeno a opet privlačno mjesto. No, trebate biti vrlo oprezni da vaš pas ne može izgristi i pojesti neke od dijelova krevetića, posebno ako se radi o malim psićima koji ne biraju što će progutati. Izgradite jednostavnu drvenu kutiju koja je ograđena, a opet omogućuje vašem psu da lako uđe u nju. Ako gradite kućicu/krevetić za štence važno je da je ograđena sa svih četiriju strana, a opet dovoljno niska da njihova mama može ući unutra. Budući da sami izrađujete kućicu, imate slobodu izabrati materijale i boje koje najviše odgovaraju vašem interijeru. Stavite čvršću tkaninu preko drvene kutije, a između je najbolje popuniti spužvom koja će učiniti krevet udobnim. Moguće je i sašiti jastučiće da bi krevet bio još privlačniji i udobniji.

Ako se vašem psu isprva ne sviđa njegovo novo mjesto za odmor, preporučam da ga popunite njegovim igračkama i sličnim stvarima koje nose njegov miris.

Još jedan problem koji se može postaviti pred uredne i pedantne vlasnike kućnih ljubimaca su igračke koje su često razbacane po cijeloj kući i lako će bilo kakav prostor učiniti neurednim. No, možete naučiti svog psa da sprema igračke u krevetić, ili u malu škrinju koja će se nalaziti u nekom sakrivenom kutku i služiti kao spremište za njegove brojne igračke. S druge strane, ako ste vašoj mački kupili poseban namještaj za penjanje, moguće ga je sakriti dekorativnom zavjesom. No, preporučam da kupite namještaj koji će se lijepo uklopiti u vaš dom, poput namještaja koji se stavlja direktno na zidove i podsjeća na stijene.
Vlasnicima mačaka najveći problem su kutije s pijeskom koje je najbolje smjestiti u zahod te na njegova vrata instalirati malena vratašca kako bi mačka mogla uvijek proći. Tada nije na odmet staviti i čvršću tkaninu ili malen tepih uz kutiju kako pijesak ne bi ostao na šapama.

Uvijek uzmite u obzir da čak i najmanji dio vašeg interijera utječe na njegov cjelokupni dojam pa stoga treba obratiti pažnju i na naizgled nevažne dijelove namještaja poput onih koji pripadaju kućnim ljubimcima. Na tržištu se nudi velik raspon njihove opreme, a skuplji su često kvalitetniji i boljeg izgleda, pa nemojte zazirati i od kućne izrade (no uvijek uz oprez da nije opasno za ljubimce).

Ako imate sreće poput mene da budete nagrađeni s povećim brojem mališana, nemojte se zavaravati da će uvijek sve biti uredno, ali moguće je uz malo mašte i volje učiniti vama i njima prostor ugodnijim. Ipak su i oni dio vaše obitelji.

Kristina Lugonja, mag.dizajna