Podijeli

Brojne legende i mitovi vežu se uz taj dan, a mnogi ga smatraju nesretnim iako nikada na svojoj koži nisu doživjeli nekakvu opasnost ili prokletstvo tog “kobnog datuma”.

Upravo ove godine imat ćemo čak četiri petka 13. – u siječnju, travnju, srpnju i listopadu. Osim što je današnji prvi u nizu, poklapa se i s punom mjesecom što dodatno optereti praznovjernike. Naime, na puni mjesec rađa se vukodlak, Jason Voorhees ponovo pali svoju motornu pilu, a mnogi ljudi imaju problema sa zdravljem, stresom i spavanjem.

Nadam se da ste se dobro pripremili, poduzeli mjere sigurnosti i opreza jer upravo ćete saznati 13 “brrrrr” nesretnih činjenica o ovome datumu.

1. Svjetske tvrtke i svijet biznisa na petak 13. osjete gubitak oko 900 milijuna dolara

2. Mnoge bolnice nemaju sobu broj 13, kao ni hoteli koji često izostavljaju kat broj 13. Ista stvar je i sa sjedalima u avionu i s visokim neboderima općenito.

3. Prema istraživanju  “British Medical Journal” iz 1993. godine najveći broj automobilskih nesreća događa se na petak 13.

4. Juda je bio 13. apostol koji je izdao Isusa. Isus je razapet na petak, a Adam i Eva su zagrizli “zabranjeno voće” baš na petak i time su zauvijek otjerani iz raja.

5. Astronomi su predvidjeli da će 13. travnja 2029. godine asteroid proći pokraj Zemlje toliko blizu da bi mogao uzrokovati velike katastrofe.

6. Mnogi pomorci tijekom vremena odbijali su isplovljavati u petak jer su vjerovali da to donosi nesreću, a i vješanja su se u Britaniji obavljala petkom. Do postolja za vješanje vodilo je 13 stepenica.

7. Likovi iz crtića, Spužva Bob Skockani i Gospodin Kraba vjeruju kako postoji samo 13 pogrdnih riječi.

8. U astrologiji se broj 12 smatra brojem savršenstva. Postoji 12 mjeseci u godini, 12 apostola, 12 znakova Zodijaka, a dodavanjem broja 1 narušava se prirodni sklad.

9. Djeca službeno ulaze u tinejdžersku dob s navršenih 13 godina. A svi znamo kakvo razdoblje slijedi nakon toga. 

10. Nekoć se vjerovalo kako su se vještice (ili vampiri) okupljali u skupinama od njih točno 13. Bilo koja grupa imala je uvijek isti broj vještica ili vampira.

11. Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt nikad nije putovao bilo kojeg 13. dana u mjesecu te nikad nije sudjelovao na večerama čiji je broj gostiju bio 13.

12. Neuspjeli put „Apolla 13“ na Mjesec pripisuje se upravo tom broju.

13. Strah od broja 13 se naziva triskaidekafobija, dok se strah od petka 13. naziva paraskavedekatriafobija ili frigatriskaidekafobija.

I za kraj vam donosimo par korisnih savjeta. Preporučuje se da vjenčanja, početak novog posla, odlazak na put ili bilo koji drugi važan događaj treba danas izbjegavati. Također, nikad ne mijenjajte krevet u petak, to će vam donijeti ružne snove. Ako režete nokte u petak, to će vam donijeti tugu i suze.

A možete jednostavno odbaciti praznovjerje i uživati u ovom danu kao i svakom drugom do sada.