Naslovnicaa Nesvrstano Zločin i kazna

Zločin i kazna

Podijeli

"Saturn"

Neki dan je jedan naš portal objavio kako su naši susjedi uveli nove kazne u prometu – vožnja bez zimske opreme se kažnjava s puno eurića bez obzira na vremenske uvjete tijekom cijelog zimskog razdoblja. Ako bez odgovarajuće zimske opreme napravite, ne daj bože, neki prekršaj, jadna vam majka. Možda odsjedite i koji mjesec u zatvoru susjedne nam države ili vam možda nikad više ne dozvole ulazak u Europsku Uniju. Da ne povjeruješ da u horoskopu Hrvatske Saturn ipak nije u trećoj kući koja predstavlja susjede. Nego u drugoj kući koja predstavlja novac. Kojim još uvijek nismo naučili racionalno raspolagati. Nego se oslanjamo na tuđe izvore financiranja. Baš kao što i priliči zemlji s jakom osmom kućom koja se oslanja na druge i živi na kredit. Ali neću zasad više o tome.

Razmišljam o zločinu i kazni. Nečemu što tako podsjeća na Saturn u astrologiji. Jer po njegovom principu što god loše učinimo ne može proći bez kazne, prije ili kasnije. Pa čak i kada smo već zaboravili što smo to zgriješili on će nas podsjetiti na to. Što smo sijali to ćemo i žeti. Valjda je i to razlog što mnogi astrolozi, a i ljubitelji astrologije ne vole Saturn. Mada je on pravedan i strog. A svi bismo se mi nekako htjeli provući mimo pravila kada nam to odgovara i proći lišo.

Ipak, sve je više drakonskih kazni što u nas, što u inozemstvu. Čini se kako je netko pretpostavio kako će drastičnim kažnjavanjem postići više reda – još jednu stvar koja ima veze sa Saturnom. To je ona mračna strana Saturna koja govori o strahu, ograničenjima, rigidnosti, nepopustljivosti. I kojem je jedina svrha kazna bez obzira na učinjeni prijestup. To je Saturn koji vježba strogoću. Zaboravlja se da je on veliki učitelj koji bi prvenstveno trebao djelovati poučno i preventivno. I zato se najbolje iskazuje u zračnom znaku Vage dovoljno taktičnom i razumnom da upotrijebi kada je potrebno batinu, ali i da primami mrkvom i potakne na učenje. Možda bi se toga zakonodavci koji lupaju isključivo po džepovima građana ponekad trebali sjetiti.

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr