Naslovnicaa Nesvrstano Rat i mir ili Ovan i Vaga

Rat i mir ili Ovan i Vaga

Podijeli

Ako stvari u životu postavite vrlo bazično problemima što ih želite riješiti možete pristupiti na dva načina – agresivno, ratoborno, onako kako bi to napravio netko s izraženim Marsom ili naglašenim znakom Ovna; ili diplomatski i taktično, kao što bi to napravio netko s jakom Venerom u horoskopu ili izraženim znakom Vage. U zodijaku Ovan i Vaga nalaze se na suprotnim stranama, simbolizirajući tako različite, ali ipak kompatibilne principe. No krenimo redom.

Kada govorimo o Ovnu, govorimo o znaku vatrenog elementa, strastvenom i temperamentnom, koji živi u skladu s onom ‘što na umu, to na drumu’. Ovnovi su direktni, kažu ono što misle koliko god da to grubo ponekad zvučalo i ako je to potrebno, bit će i agresivni kako bi došli do onoga što žele. Vladar Ovna je Mars. Ako se vratimo na njegovu mitološku pozadinu, posebno kod Grka koji su ga zvali Ares, vidimo da nije bio neki tip na dobrom glasu. Zapravo, na njegov račun su se zbijale šale jer nije uspijevao u svojim naumima. Iako je bio bog rata, nije pobjeđivao nego je to činila njegova sestra, božica pravde, ali i božica pobjede Atena. Tako nam se i Ovnovi mogu činiti grubima čak i sirovima i koji svojim ispadima naprave više štete nego koristi. No možda stvari i nisu onakvima kakvima izgledaju. Ali o tome ćemo kasnije.

Vaga je jedini predmet u zodijaku što joj, ruku na srce, ipak daje više razuma i objektivnosti nego svim drugim životinjama pa čak i ljudskim likovima koji se pojavljuju u zodijaku. Precizno važe svaku informaciju i situaciju s kojom dolazi u kontakt, pazeći da sve uvijek bude u savršenoj ravnoteži. Vaga je rođeni diplomata i na diplomatski način pokušava riješiti svaku komplikaciju u životu naginjući se malo na jednu malo na drugu stranu. Vaga ne podiže glas, ne ljuti se, nastoji biti razumna i sklona kompromisu. Međutim, mora se reći kako neki ljudi taj način baš i ne shvaćaju ozbiljno. Barem ne na ovim prostorima gdje su istraživanja pokazala kako se cijeni ‘muški’ pa čak i agresivan nastup kod političara i javnih osoba. Tako da, čini se, bolje razumijemo način na koji nastupa Ovan – viku i lupanje šakom o stol.

Kako god, Ovan i Vaga su predstavnici dva različita principa. Koji i jedan i drugi imaju svoje komparativne prednosti. Jer ponekad stvari se ne mogu riješiti samo samo razgovorom. Ponekad je potrebno podviknuti, reći što osjećamo, izraziti se, konfrontirati i nastupiti ratnički poput Ovna. Neki drugi put, pak, moramo sjesti i dogovoriti se. Jer vika ne pomaže i pretvara se u besmislenu svađu. Rat i mir. Ovan i Vaga.

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr