Naslovnicaa Događanja Kultura Povratak u 80-te: Novi interaktivni zagrebački muzej oduševio posjetitelje i zabilježio izvrsnu...

Povratak u 80-te: Novi interaktivni zagrebački muzej oduševio posjetitelje i zabilježio izvrsnu posjećenost u prosincu

Savršeno mjesto za sve one koji na kratko ponovno žele doživjeti i dotaknuti sve ono što je 80-te činilo tako sretnim i ugodnim godinama za život

66
Podijeli
Foto: FB Zagreb 80's

Sredinom prosinca, na prvom katu starinske zgrade u Radićevoj 34 u Zagrebu, otvoren je jedinstven interaktivni prostor muzejskog tipa, a sve pod nazivom ZAGREB 80-ih. ZAGREB 80-ih, kako njegovi tvorci iz tvrtke Brandnewretro ističu, stvoren je kako bi se prošlost doživjela na potpuno novi način. Njegov prostor je rekonstrukcija svakodnevnog života zagrebačke obitelji, na jedinstven i interaktivan način koji presijeca prošlost i budućnost, prikazuje način života, baštinu, sjećanja i emocije. Nema vodiča, nema ograda, nema baršunastih užadi. Eksponati su smješteni u nekoliko prostorija. Svi su predmeti autentični i održavani ali nisu sakriveni pod staklom, osim pojedinih sitnica.

Posjetitelji tako mogu sjesti u “Fićo” oldtimer, boraviti u dnevnom boravku i odmoriti na retro namještaju, uz slušanje gramofonskih ploča. U blagovaonici i kuhinji može se razgledati porculansko suđe koje je bilo moderno u to vrijeme. U kuharskim knjigama posjetitelji mogu upoznati omiljene recepte zagrebačkih domaćica. Ljubitelje mode mogu zaroniti u svijet tadašnjih kreacija. Iz više od pola tisuće predmeta izdvaja se računalo za igranje “Commodore 64”, kolekcija markica, album sa značkama, popularne stolne igre kao košarka i nogomet te igračke od “Mehanotehnike”.

 

Muzejska suvenirnica pak nudi jedinstvene “retro” suvenire za kupce istraživačkog duha. Tu je moguće
pronaći čudesni erotski retro kalendar (pojam ženskih atributa i ljepota 80-ih godina) i niz kolekcionarskih modela mini automobila Zastava 750. Zbirka muzeja jedna je od najraznovrsnijih privatnih kolekcija predmeta iz 80-ih, a njezini su eksponati prikupljeni po cijelom području Hrvatske.

Koncepcija muzeja ZAGREB 80-ih usmjerena je na privlačenje turista te domaće publike, kako “nostalgičare” tako i nove generacije koje žele vidjeti kako se prije živjelo u godine dobre muzike, odličnih filmskih hitova i diskoteka.

A da je ovaj novi koncept oduševio posjetitelje, kako one domaće, tako i turiste iz različitih krajeva svijeta, pokazuje i odlična posjećenost u prvom mjesecu rada ovog interaktivnog muzejskog prostora. Iz muzeja navode kako ih u prosjeku posjeti 1000 posjetitelja dnevno, a iako je ova izložba iznimno interesantna turistima koji se u muzejskim prostorima zadržavaju dulje od domaćih, u prosincu su većinu posjetitelja činili ipak domaći posjetitelji. Bilo je tu mlađih generacija, učenika, studenata, ali i nostalgičara iz 80-ih, koji su se bar na kratko željeli doživjeti i dotaknuti sve ono što je 80-te činilo tako sretnim i ugodnim godinama za život, ističu iz muzeja.

 

 

Komentari