Naslovnicaa Nesvrstano Povedi me

Povedi me

Podijeli

Nevjerojatno je kako neke melodije odvedu misli na razne teme. Kao na primjer pjesma Jasne Zlokić u naslovu koja me navela najprije na razmišljanje o njezinom kompletnom repertoaru, a potom na kratku analizu planetarnih pozicija ove naše pjevačice. I naravno, našla sam astrološku poveznicu. Ali zapravo o čemu sam htjela pisati?

Htjela sam pisati o temi zabranjenih ljubavi ili do kraja neostvarenih ljubavi, o čežnji, o romantici. Kada govorimo o tome, govorimo o Neptunu, vladaru znaka Riba. Sasvim prikladno, Jasna Zlokić je rođena u istom tom znaku Riba – ne znam je li pjesme koje interpretira birala sama ili je sve to skupa pitanje sinkroniciteta. Kako god, ova Riba pjeva o svijetu “gdje je ljubav ljubav jača od zla”, snu o kojem je maštao barem jednom u životu svatko od nas.

Neptun govori o svim našim neostvarenim snovima, o onome o čemu maštamo, o onome što smatramo idealnim. Neptun je nejasan i neodređen planet, udaljen od materijalnog svijeta. Zato je izražen u horoskopima umjetnika, osobito glazbenika, onih koji kreativno izražavaju svoje misli i osjećaje, koji uljepšavaju svijet u kojem živimo, koji onime što pišu u nama bude emocije pa se radi toga s njima identificiramo. Glazbenici svoju inspiraciju često nalaze u ljubavi, osobito ako je ona nesretna, a kao što reče jedan od njih ‘sve prave su ljubavi tužne’.

Neostvarene ljubavi, platonske ljubavi i nesretne ljubavi daju puno prostora za maštanje i zamišljanje što bi bilo kad bi bilo… I baš zato je biti nesretno zaljubljen tako inspirativno. Uvijek razmišljamo što je sve moglo biti, što bi se dogodilo da je nešto bilo drugačije… Kako god okrenemo, pred nama se otvara tisuće opcija. Koje su samo opcije i ništa više. U svijetu mašte sve je moguće, on što u stvarnom svijetu ne možemo ili možda čak i ne želimo napraviti koliko god mislimo da smo spremni na to. Zato je tako slatko maštati i žudjeti za nečim što nekako kutkom mozga znamo da nikada nećemo moći dobiti. Da je to isto dostupno, više ne bi bilo tako slatko.

Kao što je bi svijet bio siv i dosadan bez Neptuna. Kruta realnost bi nas pojela i ubila u nama svaku radost. I zato trebamo i dalje maštati… Na valovima Neptuna…

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr