Naslovnicaa Nesvrstano Nesigurni Lavovi

Nesigurni Lavovi

Podijeli

Uvijek kad pomislim na nesigurne ljude sjetim se znaka Lava. Da, znam, zapitat ćete se kako nesigurnost može imati veze s ovim znakom kojeg uglavnom doživljavamo kao samopouzdanog ili još možda bolje punog sebe, za kojeg nam se čini kako mu nema kraja kada počne hvaliti sebe i svoje silne vrline. Bez spominjanja ikakvih loših osobina, molim jer oni ih, naravno, nemaju.

Međutim, ipak se radi o prilično nesigurnom znaku, ako samo malo zagrebete ispod površine. Uostalom, zašto bi nekome tko je toliko uvjeren u vlastite kvalitete trebalo toliko potvrde od strane drugih ljudi? Onaj tko zna tko je i što je, ne treba neprestano ponavljanje kako je divan i krasan, kako je super u svakom pogledu, kako je jedinstven i jednostavno neodoljiv… Da, te priče o Lavovima ponekad budu jako smiješne. Kao na primjer bajka o carevu novu ruhu. Kada dvije drske varalice uspiju laskanjem uvjeriti moćnoga cara kako za njega imaju krasne tkanine od kojeg će se izraditi veličanstvena odjeća. I naravno, nitko se ne usudi reći da zapravo ništa ne vidi jer tkanine nema, ni krojači, ni dvorjani, ni silni puk koji se okupio kako bi car pokazao baš svima svoje nove ruho. Svi, osim malog, nevinog i iskrenog djeteta koje je povikalo kako je car gol. I tako je istina (i stvarnost) napokon ugledala svjetlost dana. Sreća za cara koji je napokon mogao prestati raditi budalu od sebe pred svima. A najviše pred sobom.

Tako se u životu događa i našim Lavovima. Koji se puni sebe i prirode šepure pred svima nastojeći zadobiti njihovu pažnju i divljenje. Jer im se onda čini da su i sami pred sobom bolji. Ali džaba im sve to. Negdje duboko u sebi i oni svjesni kako su prave kvalitete one unutarnje koje i oni sami itekako posjeduju (ne zaboravimo ipak su oni najbolji u zodijaku), ali koje se trebaju potruditi razviti. Kvalitete poput srčanosti, hrabrosti, velikodušnosti, da, to su sve kvalitete Lava. Da ne govorimo o njihovim kreativnim potencijalima koji su ogromni – nije slučajno što je u ovom znaku rođeno puno glumaca, pjevača, umjetnika. Samo trebaju posegnuti i potruditi se i svijet će biti njihov, baš onako kako su oduvijek sanjali.

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr