Naslovnicaa Nesvrstano Brižni naš takujin

Brižni naš takujin

Podijeli

Dragi moji, ma kako sam se ja popravilaaa!!! Skroz sam se educirala. Baš lipo, nije mi uzalud pasalo dva tri lita. To sam vam ja skužila i kad mi je nedavno crka frižider. Ustvari, dela je toliko leda da to ni bilo normalno. Keko i ja smo ga izgurali na balkon još dok je na suncu bilo oko 40 stupnjeva. Sigurno smo ga zapustili, ali nakon odleđivanja će biti ok. Zatakali smo ga u struju i fešta. Drugo jutro moja svekrva viče iz kužine: „Oly,ti ga višto che žajeb? Frigo opet glumi fabriku leda!“. Stvarno, ista pjesma. Ajuto, brižni naš takujin… za kupiti novega nije veliki bed, ali ipak je dižgracija. Nema se više šoldi za kupovine u kešu, a da gremo na neke kredite, bože sačuvaj! Kredit je u mojoj fameji jako grda besida. Svašta se čuje, anke one sirote koje su digle par miljari kuna za poplaćati režije su pošle u debeli minus i to ih je rovinalo for good! Kamate, ovrhe… brrrr… ne dolazi u obzir! A kakova nas poskupljenja još čekaju…

Frižider nam je stari, ali dobrodržeći. Lipo stoji u kutu od kužine, kako neki oltar ili car na tronu i vero sam se zabrinula. Tražim po internetu informacije, ali ono glavno, puši! Počela san kopati po kašetinu kadi držin sve nove i stare garancije, račune, da najden i te podatke od frižidera, da doznan da li ima servis jer je strane proizvodnje. A kakove druge bi moga biti kada mi u našoj državi nemamo njanke jenu tvornicu takovih stvari? Inšoma, kopan ja te papire i usput pogledan po računima ča san sve kupovala po shopping centrima pred nekoliko godina. Cool, ono, u isten objektu kupiš CD player, kumpire, mliko… ili… sokovnik, a prije tega bin pasala na pultove s pomidorima, sirevima i drugim prehrambenim proizvodima. Škužajte, malo sam se pročakulala i pošla u širinu, ali puštite me, takova san i bašta! Vidin ti ja na tim računima z kasa, lipo, da je Oly kupovala sranja. One jaffa biškote ča su ih nedavno zabranili jer da imaju štetne stvari unutra. Pak kroasane, kobasice, oh yeah, jegerice, pancetine, salamine… ajme meni, ne moren virovati! Čak i paštete! Ahaaa, a zato sam imala viška kilograma! Budala ja i štupida, tekla san u teretanu, znojila se, vozila kućnu bičikletu, ma svašta sam pokušavala samo da zmršavin. A kako da ti salo gre s vragon kad se toviš s tim otrovima? Ben, ben, da vam rečen ča je bilo s frižiderom. Doša lipo majstor, jako šimpatiko, stavija novi termostat i sad je sve ok. Želin frigiću dugi i zdravi život. Stvarno, koliko stvari sam naučila preko interneta, čudo! Sigurno i vi ne sisate vesla više kao prije, ma njanke ja. Najvažnije je puno se kretati i papati samo zdrave stvari. Verdure, svaki dan dva puta, voće, žitarce, sjemenke, kako tići. Meni to jako dobro dela, a linija mi je kao kad sam bila šinjorina. Znate, kada iman za čistiti stan, ne mislin više kako prije: „A u p.m. moran usisati! Moran mesti, moran prati, ne, ne, ja si rečen da moram delati đinaštiku. Nabrijala sam se da mi to bude aerobik i vozi Oly! Sve to preporučan i vama, dragi komadi. Neugodno s korisnim, he, he. Ale, vrime je za jedan đir po kužini!

KEKO KAKI

Još je štajun od pomi-kaki i pošto ih moj Keko obožava, ja mu napravin kolač s njima. Zdravi su, a lako se napravi, za par minuta sve je gotovo. Treba vam: 3 pomikaka, 3 jaja, 120 g cukra, limunova korica, sok od limuna, malo ruma, 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, 2 vanilije, 1 čaša jogurta, 1 čaša vode, 100 g ulja, 2 šake orihi. Očistite pomikake i na komadiće ih zmiksajte sa sokom od 1 limuna, vanilijom i malo ruma. U drugoj zdjeli zmiksajte cijela jaja, šećer, koricu limuna, vaniliju, da se zapjeni. Mixer stavite na najmanju brzinu i pomalo dodavajte ulje, jogurt pa vodu. Sad je vrime za brašno (morete kombinirati i rižino ili zobeno s bijelim, po želji). Dodajte prašak za pecivo i još minutu mixajte. Tijesto je gotovo. Mora biti ni tvrdo ni meko, da se može izliti. Zamastite papir za pečenje i stavite ga u ono okruglo za peći torte. Ako nemate, može i manja tepsija. Izlijte malo više od pola tijesta, na to stavite smjesu od pomikaki i preko preostalo tijesto. Na vrh posipajte z krupno sjeckanim orihima. Pečite na 180 oko 35 minuta. Ubodite čačkalicu i ako je suha, keko-kaki je gotov. Ako volite, posipajte na vrh mljeveni šećer i prijatno!