Naslovnicaa Lifestyle Zašto ne! Lazanje za nedjeljni ručak po receptu Jamiea Olivera!

Zašto ne! Lazanje za nedjeljni ručak po receptu Jamiea Olivera!

Recept za mesni ragu za lazanje je pripremljen za 12 osoba tako da polovicu možete smrznuti i ponovo upotrijebiti za lazanje ili tjesteninu.

140
Podijeli

Lazanje su omiljena hrana mnogih, vrlo su raznolike, idealna hrana za zimu ako ih radite s mesom, odlične za ljeto ako ih radite s povrćem. Varijacija na temu ima bezbroj, a uz njih vam treba samo fina zelena salatica i imate odličan ručak. Ovo je recept Jamiea Olivera s mješavinom junećeg i svinjskog mesa.

Sastojci:

ružmarin, svježi ili sušeni
100 g masnije pancete
maslinovo ulje
1 kg mljevene junetine
1 kg mljevene svinjetine
4 mrkve
2 kapule
2 jušne žlice koncetrata od rajčice
800 g sjeckanih rajčica iz konzerve
350 g suhih lazanji

BEŠAMEL

150 g masnijeg sira – cheddar
2 lovorova lista
4 jušne žlice običnog brašna
1 litra mlijeka
muškatni oraščić, papar i sol

PRIPREMA

  1. Fino nasjeckajte pancetu i ružmarin.
  2. Zagrijte žlicu maslinovog ulja u većoj tavi. Dodajte ružmarin i pancetu i pržite oko 2 minute odnosno dok panceta ne bude hrskava.
  3. Dodajte svo mljeveno meso (zato velika tava) i kako se lagano prži kuhačom ga razdvojite u manje komadiće. Na srednje jakoj vatri dinstajte meso oko 10 minuta dok vam ne ispari tekućina.
  4. Grubo naribajte sir u veću zdjelu.
  5. Naribajte ili fino nasjeckajte mrkvu i kapulu i dodajte mljevenom mesu, dinstajte dok mrkva ne omekša, cca 15 do 20 minuta (ako ju naribate biti će brzo gotova).
  6. U meso i povrće zatim dodajte koncetrat rajčice i sjeckane rajčice iz konzerve te dodajte vodu. Koliko konzervi sjeckanih rajčica imate toliko možete dodati vode.
  7. Sve dobro izmješajte, stavite tavu na lalagnu vatru i dinstajte oko 2 sata povremeno miješajući.
  8. Za to vrijeme pripremite bešamel. Na 2 žlice ulja malo prodinstajte lovor, sol i papar, dodajte brašno i miješajte oko dvije minute, zatim dodajte mlijeko i miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice (ako se stvore lako procijedite umak). Neka umak zavrije, zatim ga ostavite na laganoj vatri 5 do 10 minuta uz stalno miješanje. Na kraju ugasite vatru, dodajte sir i sve promiješajte dok se ne sjedini. S pripremom bešamela možete čekati sve dok vam mesni ragu nije pri kraju tako da vam se umak ne hladi.
  9. Kad je ragu gotov, zagrijte pećnicu na 190ºC.
  10. Još provjerite začine u raguu, dodajte ako nešto fali, zatim polovicu smjese rasporedite u vrećice za zamrzavanje i spremite u duboko.
  11. Lazanje pripremite u bilo kakvoj vatrostalnoj posudi tako da na njeno dno stavite oko četvrtinu ragua i ravnomjerno ga rasporedite. Zatim na meso stavite četvrtinu bešamela, pa listove lazanji. Ponovite postupak još 3 puta tako da vam zadnji bude sloj bešamela.
  12. Na vrh naribajte još sira po želji i pecite 45 minuta. Ako treba zadnjih 5 minuta možete zapeči lazanje s vrha.
  13. Prije serviranja ostavite ih da “odmore” desetak minuta.

Komentari