Naslovnicaa Lifestyle Uskoro na Youtube stiže umjetna inteligencija: Pomagati će pri cenzuri spornih sadržaja

Uskoro na Youtube stiže umjetna inteligencija: Pomagati će pri cenzuri spornih sadržaja

Youtube je uz pomoć algoritma obradio toliko videa koliko bi ih obradilo 180 000 osoba s 40-satnom tjednom satnicom

49
Podijeli

Najpoznatija internet video platforma Youtube, vodi bitku protiv nasilnih i ekstremističkih sadržaja. Od lipnja je tako sa platforme odstranjeno oko 150 000 spornih videa, od kojih je čak 98 posto videa otkriveno uz pomoć tehnologije.

Prva dama Youtubea Susan Wojcicki na svojem je blogu nedavno najavila kako će Google iduće godine broj osoba koji pregledavaju prenijete sadržaje povećati na 10 000. Ujedno tvrdi kako sve veću pomoć imaju od strane umjetne inteligencije jer uređaji za učenje pomažu ljudima ukloniti gotovo pet puta više videozapisa koliko bi ih sami ljudi mogli ukloniti. Iz Youtubea tako naglašavaju da gotovo 70 posto snimka s zabranjenim sadržajima odstrane već u roku osam sati od njihovog prenošenja na Youtube platformu, dok ih je barem pola izbrisano već u prva dva sata. Uz pomoć algoritma su naime, obradili toliko videa koliko bi ih obradilo 180 000 osoba s 40-satnom tjednom satnicom.

„Zbog tako pozivnih rezultata započeli smo s uvođenjem tehnologije strojnog učenja na druga problematična područja kao što su zaštita djece i govor mržnje“, napisala je Wojcicki.

Youtube se nedavno našao pod pritiskom oglašavača koji su se pobunili kada su njihovi oglasi popratili videozapise ekstremističkog sadržaja. Zbog toga se u poduzeću mijenja i politika oglašavanja, a i ovdje će im tvrde, uvelike pomoći umjetna inteligencija.