Naslovnicaa Lifestyle Tuna nije zdrava kao što smo mislili?

Tuna nije zdrava kao što smo mislili?

Znanstvenici i liječnici upozoravaju kako pretjerana konzumacija tune nije preporučljiva. Kada je zapravo ove, mnogima omiljene ribe previše?

Podijeli

Tuna u salati, tuna u sendviču, tuna u pizzi, tuna u tjestenini, tunin odrezak ili tunina pašteta. Meso ove omiljene ribe je i u našim krajevima nerijetko jedan od glavnih sastojaka različitih menija. No zašto prekomjerna konzumacija tune može biti štetna i koja je optimalnima količina tune koju bi smjeli konzumirati? Objašnjenje stiže iz znanstvenih krugova.

Tuna je velika riba mesojed i u morskim ekosistemima se nalazi veoma visoko na prehrambenoj ljestvici. To pak znači da je pojela mnoge manje ribe koje su prethodno pojele još manje organizme. Opterećenost organizma teškim metalima, prije svega živim srebrom, raste sa svakom stepenicom u prehrambenom lancu, a teški metali se zadržavaju u tkivu organizama.

FDA (Food and Drug Administration), organizacija za sigurnost hrane i lijekova na američkom tržištu, pred desetak je godina izdala upozorenje koje se odnosi na trudnice, dojilje, malu djecu i žene koje u bližoj budućnosti žele postati majke, a kojim se sve pripadnike navedenih skupina upozoravalo da izrazito ograniče unos tune u organizam. Kako za navedenu skupinu ljudi, tako i za ostale osobe, prekomjerne vrijednosti živog srebra i drugih teških metala, dugoročno gledajući, mogu biti štetne za organizam.

Ovo nikako ne znači da je tunino meso zbog toga štetna namirnica (njezine pozitivne osobine kod umjerene konzumacije višestruko nadmašuju negativne osobine), a nije ga preporučljivo konzumirati svakodnevno iz razloga jer tijelo teško i veoma sporo izlučuje teške metale koji se zbog toga talože u organizmu. Radi se o tome, da bi se tuna mogla uvrstiti u još jednu zdravu namirnicu, čija bi konzumacija trebala biti ograničena, no svakako ukoliko je ona samo dio raznolikog i bogatog jelovnika,  ne postoji razlog da se u potpunosti iz njega i ukloni.

Osim tune, na listi riba koje sadrže veće količine živog srebra i drugih teških metala nalaze se i: morski pas, skuša, sabljarka i šarun.