Naslovnicaa Lifestyle Sve pogodnosti života u mansardnom stanu ljeti

Sve pogodnosti života u mansardnom stanu ljeti

Otvoreni i svijetli mansardni prostori, uz dobro planiranje, mogu biti vrlo prozračni i ugodni za život ljeti

Podijeli

Otvoreni i svijetli mansardni prostori, prozračni su i ugodni za život. Velike količine svjetlosti u stanove ljeti obično donose velike staklene površine, no, one često u prostor sa sobom dovode i vrućine. No, to nikako ne znači da će vam ljeti u mansardi biti prevruće ili da morate smanjiti prozorske otvore. Naime, uz pomoć pažljivog planiranja, u mansardnom stanu može biti vrlo ugodno u bilo koje godišnje doba.

Većim volumenom u mansardi se osigurava dovoljna količina zraka, a posljedično i otvoreniji prostor koji diše. Stoga se preporuča da se mansarde ne zatvaraju sa stropom na 2,5 m, već se ostave otvorene do stropa.

Raspored prozorskih otvora na sve strane neba dovodi sunčane zrake u prostore kroz cijeli dan. Naravno, s vremena na vrijeme, poželjno je zaštititi prozore od sunčevih zraka. Posebno je bitna zaštita od ljetne vrućine  onih prozora koji su okrenuti na jug, a najpovoljnija zaštita je vanjsko mrežasto sjenilo za prozore koje zadržava i do 70% sunčeve topline.

Krovni prozori okrenuti na sjever, idealni su za ljetna prozračivanja jer mogu biti otvoreni tijekom cijelog dana te će u mansardi tijekom cijelog dana biti prisutan svijež zrak.

Za ugodan san u svijetlim ljetnim jutrima posebno se preporuča zaštita prozora sjenilima za prozore koja zatamnjuju prostor, tzv. siesta sjenilima. Materijal takvih sjenila je vrlo gust te ne propušta svjetlost, a istovremeno su na bokovima vodilice koje ne dozvoljavaju prolazak sunčevih zraka. Za bezbrižno uživanje u ljetnim večerima u mansardi, bez uboda nepoželjnih „zujećih gostiju“, preporuča se pak opremanje krovnih prozora sa mrežama za komarce.

Foto: http://www.deloindom.si, http://www.homedit.com