Riječani u svijetu pomažu obnovu riječkog HNK

Nostalgija za najdražim gradom pokrenula je otvaranje Facebook grupe Riječani u svijetu, a ljubav prema gradu na Rječini projekt obnove lože br. 8, desno u mezzaninu kazališta.

426
Foto: Virna Vojinović

Potaknuta velikom nostalgijom koju je prije više od tri godine Virna Vojinović, s trenutnom adresom u egipatskom Kairu, osjetila za svojim gradom, odlučila je osnovati Facebook grupu Riječani u svijetu.

Kada god bih se obratila svojima u Rijeci, nitko me nije razumio. Svi bi jednoglasno rekli kako je i bolje što sam otišla“, povjerila nam se. Tada je nazvala prijateljicu iz Dubaija i počela joj pričati kako je strašno tužna te kako bi voljela da je bliže pa da može ‘skočiti’ do Rijeke kad joj se prohtije.

Shvatila je da zasigurno postoje i drugi Riječani poput nje, Riječani koji su isto tako nostalgični za ovim ‘gradom koji teče’. Upravo u tom trenutku rodila se ideja o zajedničkom prostoru gdje svi oni koji su izvan Rijeke mogu međusobno komunicirati. Tako je nastala Facebook grupa Riječani u svijetu.

Foto: Loža broj 8, desno u mezzaninu
Foto: Loža broj 8, desno u mezzaninu

Riječani u svijetu okuplja sve Riječane i Riječanke koji žive izvan Hrvatske, daleko od svog najdražeg grada i koji jedva čekaju doći u Rijeku, prošetati se Korzom te ponovno sresti svoje poznanike i poznanice. Ako ste se pronašli u ovom opisu, dobrodošli ste priključiti se ovoj zajednici.

Virna se svakodnevno trudi pratiti opis grupe kako on ne bi izgubio svoj smisao. Grupa funkcionira na način da svaki član ili članica mogu sami dodati novog člana, ali i oni koji se pronalaze u opisu grupe također mogu poslati zahtjev. Za ovakav pristup uključivanja u grupu postoje razlozi. “Držim, a to se pokazalo i u praksi, kako ljudi koji su ostali u Rijeci drugačije, odnosno negativno, gledaju na naša pozitivna sjećanja o gradu na Rječini. To su razlozi zbog kojih nas u grupi nema tisuće“, rekla nam je Virna.

Kada sam doznala za projekt obnove kazališta, shvatila sam da je najbolji način da se nešto uspije realizirati – učestvovati kao grupa. Potom sam stupila u kontakt s voditeljicom marketinga te je kazalište u naše ime ‘rezerviralo’ ložu broj 8, desno u mezzaninu. Ta će loža nositi ime Riječani u svijetu“.

Virna je započela prikupljanje donacija prije nešto više od mjesec dana, a zahvaljujući isključivo članovima grupe i nekolicini Riječana koji nisu prisutni na društvenim mrežama, uspjeli su prikupiti 1300 eura i 1300 USD te sada čekaju 02. srpnja kada će HNK Ivana pl. Zajca objaviti što je do sada realizirano i koji je sljedeći korak.

Riječani u svijetu 3

Prve donacije koje su zapravo sve i pokrenule, bile su od obitelji Lopač iz Švicarske. Uslijedile su uplate dr. Helge Komen iz USA, Sandre La Vieux iz Zimbabvea, Maše Vidić iz UAE, Slavice Bergamasco iz Švicarske, Marije Basan iz Italije, Irene Rozić iz Nizozemske, Jelene Pašić – vlasnice lanaca restorana iz USA, Sanje Stojanović – product managera iz Italije, Borisa Bradarića iz Rijeke i ostalih.

Za sve buduće donatore, Riječani u svijetu prilažu i genijalne pakete koje je osmislila Jelena Pašić!

Svi koji se žele priključiti ovoj hvalevrijednoj akciji, mogu to učiniti ovdje.

Komentari