Naslovnicaa Lifestyle „Reprogramirajte“ svoj mozak da otpusti negativne misli

„Reprogramirajte“ svoj mozak da otpusti negativne misli

Pogledajte briljantni video socijalne psihologinje Alison Ledgerwood o ovoj temi

Podijeli

Vjerojatno ste već bezbroj puta čuli kako pozitivno razmišljanje vodi ka ispunjenijem životu, no što je to što će pokrenuti vaše misli u pozitivnome smjeru dok su one uporno zaglavljene negdje u svijetu negativnih slika i emocija?

Ovim se problemom pozabavila socijalna psihologinja Alison Ledgerwood koja se oduvijek pitala zašto ljudski um teži negativnom razmišljanju.

Navedeni fenomen uočila je čak i kod sebe. Kao psihologinja objavila je mnogobrojne članke, no unatoč tome što je većina njezinih članaka bez većih poteškoća prihvaćena u objavu te dobila pozitivne kritike od strane publike, ipak, u njezine se misli najviše ucrtala nekolicina odbijenica od strane izdavača.

Pogledajte ovaj briljantan govor Alison Ledgerwood te saznajte koje su najbolje strategije borbe protiv negativnih misli.

Za one koji ne stignu pogledati video, donosimo sažetak:

Većina nas vjerojatno intuitivno naslućuje kako postoji više načina razmišljanja o jednoj te istoj stvari. Vrlo poznat primjer je na pola napunjena čaša koju netko može vidjeti polupunom dok je druga osoba može percipirati polupraznom. No Alison Ledgerwood, pokušala je otići korak dalje i ispitati što će se dogoditi ukoliko se razmišljanje osobe o jednoj te istoj stvari promjeni iz pozitivnog u negativno ili obrnuto. Da bi provjerila učinak, izvela je nekoliko jednostavnih pokusa.

Jedan od pokusa uključuje novi oblik operacije koji je jednoj skupini ispitanika prezentiran na pozitivan način (70%-tni uspjeh operacije), dok je ista operacija drugoj skupini prezentirana kroz negativno viđenje (30%-tni neuspjeh operacije). Vjerojatno nije iznenadio rezultat da se grupi kojoj je operacija predstavljena pozitivno, operacija više dojmila. No, čim je istoj grupi pokazana negativna strana, na operaciju više nisu gledali pozitivno.

Druga grupa kojoj je operacija prezentirana negativno, čak i nakon svih pozitivnih argumenata, o operaciji je nastavila misliti negativno. Ovime je Alison Ledgerwood potvrdila da prirodno stanje ljudskog uma teži ka negativnome razmišljanju te je prilično lako pretvoriti razmišljanje iz pozitivnog u negativno, no puno više napora vrijedi uložiti želi li se pretvoriti negativno razmišljanje u pozitivno.

Postoji nekoliko načina vježbanja uma da razmišlja pozitivno, a jedan od vrlo učinkovitih, prema Alison Ledgerwood je da osoba namjerno pokuša u mislima preoblikovati priču tako da dobije pozitivniji prizvuk. Isto tako Alison savjetuje kako svjesno možemo istrenirati naše misli da budu ne samo pozitivnije već i da razmišljamo o opraštanju drugima što bi pak moglo imati pozitivan lančani učinak na našu okolinu, a jednako tako možemo uvježbati um da razmišlja zahvalno za svaku lijepu priliku i gestu koju nam život pruži.