Naslovnicaa Lifestyle Gastro Uskršnji doručak

Uskršnji doručak

Podijeli

Tradicionalna kuhana šunka, sir i vrhnje, mladi luk i rotkvice (meni su draže mini rajčice) i naravno simbol Uskrsa kuhana jaja, to je sve za mojim stolom za doručak ovih dana. Nije nešto zahtjevno za spremiti, pa tko bi se ustajao u 5 ujutro spremat doručak. Jedino u što možete malo truda uložit su deserti, orahnjaču, makovnjaču mislim da ne bum radila, al punjena jajca jesam. A da ne bi bila dosadna i sva ista, pripremila sam par recepata za punjena jaja.

Jaja prethodno skuhajte u posoljenoj vodi, da se lakše ogule. Kad ih ogulite, prepržite ih poprečno i izvadite skuhane žumanjke.

Punjenje šunkom. Nasjeckajte sitno jedan komad šunke, par kapara i žumanjak, pomiješajte sa žlicom majoneze, kiselog vrhnja i malo senfa.

Punjenje kozicama. Sitno nasjeckajte žumanjak, kozice, češnjaka, promiješajte s limunom, pomiješajte sa svježim sirom i majonezom.

Punjenje sa sirom. Sitno narežite kozji, ovčji, kravlji i svježi sir i pomiješajte ih sa senfom i kiselim vrhnjem.

Punjenje sa začinskim biljem. Začinskom bilje, bosiljak, origano i timijan pomiješajte s majonezom, feta sirom i malo kiselog vrhnja.

Punjenje s blitvom. Malo skuhajte blitvu, procijedite je i sitno narežite. Pomiješajte je naravno sa žumanjkom, feta sirom, malo češnjaka, majonezom i kiselim vrhnjem.

Ovi recepti su korisni i poslije Uskrsa, jer ostane puno hrane, a ovako ju možete zakamuflirati kao da ne jedete stalno isto. Naravno ništa se ne baca.
Nisam stavljala mjere, jer sve zavisi o količini jaja. Kada sve radite od oka teško je odrediti koja je točno mjera. Nemojte mi zamjeriti i sretan vam tjedan nakon Uskrsa.

Tekst i fotografija: Dorotea Orlović