Predvođene s Cate Blanchett – 82 žene prosvjedovale na Festivalu u Cannesu!

Prvi ženski skup u Palači Festivala

51
Podijeli

Osamdeset dvije redateljice, glumice, tehničarke, scenaristice, producentice, među kojima i predsjednica ovogodišnjeg glavnog žirija Cate Blanchett i galska redateljica Agès Varda, nagrađena Zlatnom palmom i Oscarom za cjelokupnu karijeru, na poseban su način krajem prošlog vikenda zahtijevale jednake dohotke za iste djelatnosti na filmu.

Isključivo žensko uspinjanje slavnim stepenicama, prvo u 71-godišnjoj povijesti najslavnije svjetske smotre sedme umjetnosti, najprije je podsjećanje na “skandal Weinstein”

Međunarodna solidarnost

-Upozoravamo sve vlade svijeta i javna mnijenja kako je neophodno uspostaviti jednake plaće filmskim djelatnicima: ženskim i muškim- izjavila je Varda, koja krajem mjeseca proslavlja devedeseti rođendan.

Velikom broju prisutnih obratila se i Cate Blanchett, odjevena u raskošnu crnu toaletu:
-Sve institucije trebaju uspostaviti jednakost i transparentnost odlučivačkih tijela u plaćanju. Tražimo jednakost i stvarnu raspodjelu zaduženja u filmskim profesijama! Samo su 82 redateljice mogle pokazati ostvarenja u Cannesu od početka manifestacije, dok je to uspjelo 1688 redatelja koji su imali priliku uspeti ovim stepenicama! Zlatnu palmu je dobio 71 redatelj i… dvije redateljice! Žene nisu manjinsko stanovništvo svijeta – podsjetila je glumica – ali filmska industrija bilježi drugačije stanje.

Zahtijevamo promjenu; sve smo zaposlene na filmu i solidarne sa ženama drugih profesija koje žive i rade pod sličnim okolnostima.

Održavanje skupa je najavio glavni delegat Festivala u Cannesu, Thierry Frémaux kojemu je dugo prigovarano da se ne osvrće na “aferu Weinstein”. Manifestacija je prethodila prikazivanju filma Francuskinje Eve Hanssen “Djevojke sunca” (Les filles du soleil), redateljice među malim brojem žena koja se natječe za Zlatnu palmu ovogodišnjeg izdanja festivala.

Džana Mujadžić