Pilatesom do zdravlja

494

Užurbani način života s puno stresa kojem smo danas skoro svi izloženi uzrokuje starenje i prijevremeno trošenje zglobova i kostiju. Osim toga, zbog nedovoljnog kretanja i određenih položaja u kojima se, zavisno od radnog mjesta nalazimo tijekom radnog vremena, tijelo djeluje asimetrično, stvaraju se razni tjelesni disbalansi koji su uzrok mnogim ozljedama i problemima s kralježnicom.

Fizička aktivnost je odavno priznata kao učinkovit način za rješavanje stresa i poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Da bi uspješno funkcioniralo tijekom obavljanja svih zadatka u danu, tijelo mora biti dovoljno snažno i zdravo, a lokomotorni sustav čovjeka trebao bi djelovati cjelovito da bi bio učinkovit.

Bilo koji oblik fizičke aktivnosti biti će od koristi ne samo fizički, nego i mentalno, a pilates nije iznimka. Na tom je principu i Joseph Pilates razvio metodu pilatesa; – koncentracija, disanje, kontrola i fluidnost pokreta omogućuju pozitivne učinke koji se mogu osjetiti na tijelu i unutar njega. Pilates nas uči kontroli i ravnoteži tijela i uma, s naglaskom na kvaliteti, a ne na kvantiteti pokreta te u jednom treningu dobivamo i fizički i mentalni aspekt vježbanja.

U pilatesu su pokreti kontrolirani i prije svega je fokus na “core” (abdominalni mišići, mišići donjih leđa i mišići zdjeličnog obruča) kako bi se izgradilo tijelo koje je čvrsto, fleksibilno i izdržljivo.

Najpopularniji oblik pilatesa je tzv. mat pilates ili pilates na prostirci gdje se izvode serije pokreta sa ili bez dodatnih malih rekvizita (male i velike lopte, štapovi, ručni utezi i sl.). Drugi oblik su vježbe na profesionalnim pilates spravama koje služe da bi se olakšala ili otežala izvedba, zavisno od cilja koji se sa vježbačem želi postići (rehabilitacijske svrhe , kondicijska priprema vrhunskih sportaša i sl.).

Mnogo puta vježbači imaju tendenciju da usredotoče svoje napore samo na kardio treninge (trčanje, aerobic, workout programi…) vjerujući da nema svrhe vježbati ukoliko se ne potroši velika količina kalorija. Ovakav način razmišljanja je potpuno pogrešan! Naše tijelo zapravo treba kombinaciju kardio treninga i treninga snage kako bi se potpuna promjena na tijelu dogodila, te si ograničavanjem samo na kardio treninge radimo protuuslugu.

Pilates je odličan izbor, jer u jednom treningu dobivamo jačanje i oblikovanje mišića, ali i ispravljamo disbalanse i poboljšavamo cjelokupnu posturu (držanje) tijela. Pilatesom se također povećava snaga abdominalnih mišića koji služe kao potpora centralnom dijelu tijela, a time jačamo svoju kralježnicu i činimo je fleksibilnom.

Redovito vježbanje pilatesa jedan je od najboljih načina da promijenite oblik vašeg tijela. Nije visokog intenziteta niti je agresivan te je kao takav odlično sredstvo za uklanjanje stresa. Ukoliko povedete računa o zdravoj prehrani i uključite u svoj fitness režim i kardio vježbe, pilatesom ćete u nekoliko tjedana preoblikovati svoje tijelo i učiniti mišiće dužima, a vašu kralježnicu fleksibilnijom i zdravijom. Na taj način poboljšat će se držanje i cjelokupna postura i izgled vašeg tijela, što direktno utječe na kvalitetu života.

Studio ENERGY certificiran je po STOTT PILATES® metodi – jednoj od najboljih i najpriznatijih svjetskih škola pilatesa te vam uz stručno vodstvo certificiranih instruktora nudi grupne i individualne treninge u različitim terminima. U studiju svatko za sebe može pronaći idealan program, termin i intenzitet prilagođen njegovim potrebama, a uz kontinuirano vježbanje, rezultati neće izostati!

Jennifer Glumac dipl.oec.
STOTT PILATES® certified

Aerobic i pilates studio Energy
Ružićeva 18a, Rijeka
051/372-329
099/560-65-21
Energy Fit možete lajkati i na Facebooku
www.energyfit.hr

 

promo

Komentari