Osvojite trening i pripremite se za skijanje

850

Mirisi pečenih kestena još se šire našim gradskim ulicama, stupnjevi temperature u deficitu i prve pahulje snijega. Da, zima dolazi, a s njom i zimske radosti. Pritom ne mislimo trenutno na  krafnice, sarme, utaborivanje nama dobro poznatog položaja u najdražem nam naslonjaču, nego na rekreativno – sportske aktivnosti. Skijanje, bordanje, pa čak i sanjkanje. Sve to iziskuje dodatnu skrb i njegu ne bi li nesmetano mogli uživati čitav period koji smo za to odredili, pa čak i štedjeli čitavu godinu.

Da budemo precizni, nitko si ne želi prekinuti takvo zadovoljstvo zbog ozljede ili povrede na samom početku. Budimo realni, nije da nismo to mogli eventualno spriječiti, posebice u današnje vrijeme kada postoje različite provjerene neinvanzivne metode prevencije.

Jedna od takvih metoda je upravo ova o kojem vam pišemo. Priprema za skijanje,bordanje… Sastoji se od niza vježbi koje pripremaju vaš lokomotorni sustav za kretanje (kosti, zglobovi, mišići) za idealnu kondicijsku spremu.Takvim modificirajućim i intenzivnim radom uravnotežujemo  parametre potrebite za savladavanje svih eventualnih prepreka koje nam mogu otežati radost skijanja. Prednost takve vrste pripreme nije samo u postizanju željene kondicije za potrebe skijanja, nego u sveobuhvatnoj psihofizičkoj spremi kako sportaša, tako i rekreativaca. Kondicijska priprema, aerobna izdržljivost, proprioceptivne vježbe (balans), vježbe snage i izdržljivosti, pliometrijske vježbe povezane s vježbama eksplozivnosti.. sve je to dio pripreme za skijanje kojima se koristimo u našem studiu Energy. Sama hipertrofija mišića quadricepsa, kao što je uvriježeno među ljudima, nije nipošto dovoljna ako se želite kvalitetno i oprezno tome posvetiti. Cijele motoričke radnje nogu i trupa (core)  potrebno je što kvalitetnije neurološki povezati sa mozgom (složenim i repetitivnim  vježbama) kako bi uravnotežili odnos sila koje vas očekuju na skijanju.

Ne zanemarite, skijaški tereni ovise doslovno o danu (koliko je snijega napadalo, vlažnosti i nagaznosti terena). Stoga bi tome trebalo prilagoditi i vaše tijelo. Proces traje od 6 – 12 tjedana, ovisno o dobi, fizičkoj spremi i posvećenosti pojedinca. Program je profesionalno vođen, prilagođen svima i podijeljen u zone trajanja procesa pripreme.

Da se osvrnem na početak teksta… Kesteni  su dobrodošli, ali tek nakon treninga s kojeg ste zadovoljno otišli pripremati skijašku opremu za put, s time da je najvažniji dio pripreme odrađen!

Studio Energy nagrađuje vas s dvije članarine za bilo koji program vježbanja. Odaberite pilates, energy fit ili korektivnu gimnastiku! Prijave primamo do petka 9.11. do 12h!

Nenad Maletić, fizioterapeut
Aerobic & pilates Studio Energy

www.energyfit.hr 

[formidable id=63]

Komentari