Od danas krećem na pilates!

354

Cijeli svijet se kreće, možemo slobodno reći u sve bržem ritmu. Po nekim stvarima i u sve pametnijem ritmu. Pa se tako svijest o zdravlju i potrebi za vježbanjem konstantno mijenja i razvija. Zbog velikog stresa, tjelesnog i umnog, kojem smo izloženi i koji je često puta prijetnja našem zdravlju, postajemo sve svjesniji potrebe za kretanjem i vježbanjem. Stres i umor pomaže loše držanje tijela, neravnotežu u tijelu i nepravilno disanje. Prije nego tijelo izložimo naporima svakodnevnice, moramo ga ojačati i naučiti kontrolirati.

Upravo je Pilates rješenje za bolji osjećaj, kvalitetniji život i lakši pristup svakodnevnom životu. Pilates svojim sustavom vježbi istezanja i snage jača i oblikuje mišiće cijelog tijela, ispravlja držanje tijela, poboljšava ravnotežu, uči nas pravilno disati i opuštati se. Drugim riječima uči nas kako kontrolirati mišiće i to primjenjivati u svakodnevnom životu, od hodanja i trčanja do podizanja i nošenja. Činjenica je da svatko, bez obzira na godine i fizičku kondiciju, može osjetiti pozitivne učinke prakticiranjem ove tehnike vježbanja, a to su povećana fleksibilnost, atletske performanse, povećana učinkovitost u konkretnom sportu, ali i lakši i bolji način kretanja u svakodnevnim situacijama. Bilo da trčimo maraton ili se samo želimo kretati i rekreirati, vježbanjem Pilatesa osjetit ćemo da se krećemo puno efikasnije, s većom ravnotežom, kontrolom i usklađenošću. Pilates je neagresivna metoda, ne izaziva umor i bol i doprinosi boljem psihofizičkom stanju organizma.

Upravo zbog velike raznovrsnosti programa i prilagodljivosti svakome, i vrhunskim sportašima i ”običnim” rekreativcima, pilates je postao popularan oblik vježbanja koji prakticiraju mnogi – od djece pa do osoba starije dobi.

Angažira sve mišićne skupine istovremeno kroz kontinuirano i fluidno kretanje, sa osobitim naglaskom na jačanje i stabiliziranje tzv. ”cora” (abdominalnih mišića, mišića donjih leđa i mišića zdjeličnog obruča).
Fokus je na kvaliteti pokreta umjesto kvantiteti, što nakon sata daje osjećaj energije, a ne iscrpljenosti.

Jedan od osnovnih principa pilatesa je i balans svih mišićnih grupa u tijelu tako da niti jedna mišićna grupa nije preangažirana niti preopterećena i tijelo djeluje kao jedan učinkovit sustav kako u sportu tako i u svakodnevnim aktivnostima.

Efekti su lakše i ugodnije “nošenje” sa svakodnevnim životom, obavezama i stresom, ali i zavidna forma i oblik tijela, gipkost i usklađenost pokreta. Pilates naprosto trebate probati i osobno osjetiti sve blagodati njegovog učinka.

Kako bi postigli zadovoljavajuće rezultate kao i uživali u pilatesu bitno je vježbati uz nadzor educiranih stručnjaka. Vlasnica Aerobic i pilates studja Energy studija Đenifer Glumac licencirana je STOTT PILATES® instruktorica, predavač na katedri PILATES pri Hrvatskoj olimpijskoj akademiji (HOA) za osposobljavanje stručnih kadrova, a svi instruktori u studiju posjeduju licencu za pilates voditelja pri HOA ili upravo završavaju svoju edukaciju za dobivanje licence.

Aerobic i pilates studio Energy
Ružićeva 18a, Rijeka
051/372-329
099/560-65-21
Energy Fit možete lajkati i na Facebooku
www.energyfit.hr

Komentari