Naslovnicaa Lifestyle Obišli smo Greenpeaceov Rainbow Warrior III, razgovarali s kapetanom, članovima posade i...

Obišli smo Greenpeaceov Rainbow Warrior III, razgovarali s kapetanom, članovima posade i tima, donosimo njihovu priču!

Donosimo stranu priče o Rainbow Warrioru III i članovima njegove posade, o kakvoj do sada niste čitali!

Podijeli

Posljednje jutro boravka Greenpeaceovog Rainbow Warriora III u Rijeci, potaknulo nas je da uzmemo predah od pomalo jednoličnog gledanja u monitor i sparine koja je unatoč klima uređaju postavljenom na eskimske razmjere, dopirala i do našeg ureda te potražimo dašak osvježenja na valovima nadomak Gata Karoline Riječke. Zaputili smo se na Gat sa misijom da upoznamo glavne protagoniste priče o Greenpeaceovom Rainbow Warrioru, doznamo nešto više o njihovom radu i samoj kampanji protiv plastike u Mediteranu, koja je i bila glavni povod dolaska ovog broda u Rijeku.

Grupicu pristupačnih i druželjubivih članova tima, uključujući kapetana Petera Willcoxa, voditelja Greenpeace Hrvatska, Zorana Tomića i nekoliko volontera, zatekli smo na palubi broda gdje su bezbrižno ćaskali sa posjetiteljima i predstavnicima medija. Kapetan Willcox je objasnio, da unatoč činjenici da brod Rainbow Warrior nije prvi puta u Rijeci, on sam prvi puta posjećuje Rijeku, a od onog što je prilikom ovog kratkog posjeta uspio vidjeti, ima samo riječi hvale. S članovima tima, pošli smo u kratki obilazak broda. Kako doznajemo, glavni pogon broda je na jedra, no, u uvjetima kada to nije moguće, tu su još i pogon na dizel i elektromotor.

S1

Na brodu plovi petnaest stalnih članova posade različitih nacionalnih i rasnih pripadnosti, brod je u glavnom u pogonu kroz cijelu godinu, a ono što nas se posebno dojmilo je način života članova tima na brodu. Za ove cure i dečke možemo s pravom reći da su ekološki osviješteni: na brodu se odvaja otpad, ne koristi plastika, upotrebljavaju samo posebni eko deterdženti, a posebna briga vodi se i o pročišćavanju otpadnih voda. Njihov se posao svodi na svakodnevne aktivnosti, kampanje, promocije, rad sa posjetiteljima. Kao i drugi mladi ljudi, druže se, zabavljaju i izlaze vikendima. No njihov je život s vremena na vrijeme popraćen pravim poduhvatima i avanturama. Nešto slično dogodilo se i kada je naš kapetan Willcox sa jednim od Greenpeaceovih brodova te zajedno sa trideset članova tima, prilikom jedne kampanje na ruskom teritoriju završio u zatvoru pod optužbom za piratstvo, a brod je bio zaplijenjen. Avantura je trajala mjesecima, a članovi posade pušteni su nakon puno pregovora, apela Greenpeacea i javnosti.

S2

Kroz razgovor, kapetan je pokazao iskrenu zabrinutost za budućnost mora i njegovih stanovnika, sve više zagađenog plastikom, a kao najveći problem spomenuo je mikroplastiku. Rijeka je jedna od postaja na putu još jedne njihove velike borbe da promijene ljudsku svijest o plastici, njezinom odlaganju i recikliranju – svijest proizvođača plastičnih boca, europskih čelnika, no i sviju nas. U sklopu ove kampanje, Greenpeaceovci već su posjetili Španjolsku i Italiju, a odmah iza Rijeke nastavljaju svoju turneju prema južnodalmatinskim otocima te Grčkoj i Bugarskoj.

I dok posljednja tura posjetitelja za riječku Greenpeaceovu priču, na Gatu Karoline Riječke, petnaestak minuta nestrpljivo čeka na svoj ulazak u brod, možete li vjerovati da se je samo u tih petnaest minuta u svjetska mora i oceane bacilo gotovo petnaest kamiona plastike!?

S3

Ovom divnom multinacionalnom timu želimo mirno more, a mi se nadamo da ćemo se opet uskoro sresti na našem Gatu, ali ovaj puta, da će naši Greenpeaceovci nositi dobre vijesti, vijesti o pobjedi u ovoj teškoj, ali za njih ne i nemogućoj bitci, bitci protiv plastike, ljudskog nemara, ali i loših navika za koje odgovornost pomalo snosimo svi mi!