Nije feminizam sve što se feminizmom naziva! Keira Knightley napala vojvotkinju Kate Middleton: “Samo ti skrivaj našu bol, naša razderana tijela…”

168

Glumica Keira Knightley u eseju pod naslovom “Slabiji spol”, objavljenom u zbirci “Feministkinje ne nose roza (i druge laži)”, žestoko je napala vojvotkinju Kate Middleton.

Keiru ljuti što vojvotkinja Kate šalje pogrešnu sliku o ženama u javnosti misleći na trenutak kada se svega nekoliko sati nakon poroda vojvotkinja Middleton dotjerana pojavila pred fotoreporterima.

“Izašla je iz bolnice samo sedam sati nakon porođaja, sa šminkom na licu i u visokim potpeticama. Pokazala se onako kako ju je svijet želio vidjeti“, napisala je Keira Knightley kojoj je zasmetalo što u javnosti širi pogrešnu sliku o ženama koje su netom rodile.
Poznata je glumica svoju kćer rodila tek dan ranije nego što je vojvotkinja Kate Middleton rodila princezu Charlotte.

Samo ti skrivaj našu bol, naša razderana tijela, grudi iz kojih curi mlijeko, podivljale hormone. Izgledaj predivno, budi dotjerana, ne pokazuj svoje bitke, Kate. Sedam sati nakon što si se borila na život i smrt, sedam sati nakon što ti se tijelo raspolovilo i novi život je izašao iz tebe u krvi i vrisci. Ne pokazuj. Ne govori. Stoj tamo sa svojom kćerkicom i poziraj čoporu muških fotografa“, neočekivano je oštro reagirala glumica Keira Knightley na vojvotkinju Kate Middleton.

Teško je razumljiv bijes Keire Knightley prema vojvotkinji Middleton zbog njezina izgleda nakon poroda. Svaka žena u trenutku rađanja osjeća bol o kojoj je izlišno govoriti, no bol je zanemariva u odnosu na snagu emocija koje ju ispunjaju. I ne radi se ovdje o “našoj boli” kao ni o borbi na život i smrt, već o posve osobnom, važnom životnom trenutku.
Ženska je snaga i dostojanstvo vrijedno divljenja i poštivanja, što kod nekih, očigledno, izaziva nelagodu. Uostalom, prisjetimo se mudre izreke Eleanor Roosevelt. „Žena je kao vrećica čaja – nikad ne znaš koliko je jaka, sve dok ne završi u vrućoj vodi“. A čini se da je Kate Middleton u „vrućoj vodi“ puno snažnija od Keire Knightley.
…I da, ne treba uvijek pokazivati svoje bitke….

Komentari