Naslovnicaa Lifestyle Javni hladnjaci u borbi protiv bacanja hrane!

Javni hladnjaci u borbi protiv bacanja hrane!

S obzirom da Ujedinjeno Kraljevstvo prednjači među ostatkom Europe u neiskorištenoj i bačenoj hrani, ovi javni hladnjaci mogli bi biti pozitivan pomak u smanjenju neracionalnog ponašanja!

Podijeli

Preko 15 milijuna tona hrane baci se svake godine diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Kućanstva u UK-u bacaju u prosjeku 24 potpuna obroka svaki mjesec. U SAD-u su te brojke čak i gore. Amerikanci neracionalno bacaju čak oko 40% hrane. Jedan projekt u Londonu nastoji pokazati koliko bi značajno bilo preusmjeravanje te hrane. „The People’s Fridge“ je javni hladnjak u koji svatko može donirati hranu koju više ne treba i koju onda može uzeti netko kome je ona potrebna.
Smješten u Brixtonu i otvoren za javnost The People’s Fridge je vođen od strane grupe volontera koja nastoji smanjiti količinu hrane koju bacamo istovremeno pomažući ugroženim soijalnim skupinama koje se bore sa siromaštvom pa čak i glađu. Projekt koji je financije za početak prikupio putem crowdfunding kampanji pronašao je istomišljenike diljem svijeta pa su slične kampanje lansirane i u Španjolskoj , Njemačkoj, Indiji te drugim gradovima u Velikoj britaniji.
Ekipa koja vodi projekt ima samo nekoliko jasnih pravila kojih se korisnici javnih hladnjaka moraju pridržavati kako bi namirnice u razmjeni bile svježe i upotrebljive: donira se samo hrana za čije se porijeklo zna (dakle nećete u hladnjak donijeti nešto što ste našli na ulici), pakiranje mora biti zatvoreno i potrebno je izbjegavati sirovo meso, ribu i slične proizvode kako bi se izbjegli eventualni zdravstveni problemi. Logično zapravo.
Koncept je generalno sličan našim socijalnim samoposlugama s tim da je proces prikupljanja, skladištenja i distribucije prebacio direktno na korisnike. Hoće li uspjeti ostaje vidjeti.