Naslovnicaa Lifestyle Izgledate umorno i starije? Ovih deset namirnica krive su za to!

Izgledate umorno i starije? Ovih deset namirnica krive su za to!

Godine idu, sat otkucava, starost nam se bliži sve više i više – nažalost.

Podijeli

Kako starimo neprijatelji kože i tijela vrebaju sa svih strana. Stvari o kojima nikada nismo trebali brinuti sada nas, nažalost zamaraju. Stoga je dobro znati kako se protiv ubrzanog starenja boriti.

Donosimo vam deset namirnica zbog kojih  izgledamo iscrpljeno i starije, ovo su vaših deset neprijatelja!

10. Sol
Povećani unos soli dehidrira tijelo jer bubrezi pojačano izbacuju tekućinu iz tijela. To se manifestira i na našoj koži jer voda odlazi iz stanica i kožu čini naboranom i opuštenom.

9. Crveno meso
Konzumirate li ga više od dva puta tjedno, možda upravo zato imate više bora na licu. Naime, ono je teže probavljivo te se tako štetne tvari duže zadržavaju u organizmu.Iako su neki začini dobri za naš metabolizam, kada je u pitanju koža neki začini mogu uzrokovati neujednačenu boji tena.

8. Ugljikohidrati
Višak ugljikohidrata u tijelu može oštetiti kolagen koji kožu čini zategnutom, mladom i blistavom. No važno je znati kako nisu svi ugljikohidrati loši. Oni koje bi trebali izbaciti svakako su slatki zalogajčići te pekarski proizvodi i tjestenina od bijelog brašna. S druge strane, cjelovite žitarice su i više nego dobro došle vašem tijelu.

7. Umjetni zaslađivači
Aspartam je naziv za sintetično visoko intenzivno sladilo koje se koristi u dijetetskim napicima. On izaziva negativne metaboličke procese u organizmu, uzrokuje stvaranje bora te utječe na nivo hormona.

6. Pržena hrana
Ona u sebi sadržava velike količine ulja i transmasnih kiselina koje negativno utječu na kožu, ali i bubrege i jetru te na normalno funkcioniranje svih unutrašnjih organa.

5. Slatkiši od rafiniranog šećera
Velike količine šećera podižu nivo inzulina te trenutno podižu energiju, no vrlo brzo nakon toga nivo šećera u krvi naglo opada, što rezultira osjećajem umora i iscrpljenosti. No šećer djeluje i na vanjski izgled te i vaša koža postaje beživotna i umorna.

4. Pržene slastice
Slastice poput fritula i krafni također osiguravaju tek jednokratni nalet energije nakon čega dolazi do osjećaja iscrpljenosti. Isto tako, sadrže velike količine štetnih masnoća koje ostaju dugo u organizmu i opterećuju rad organa.

3. Suhomesnati proizvodi
Oni su sebi sadržavaju veliku količinu soli i natrija što uzrokuje dehidraciju organizma, a samim time i stvaranje bora. Jedini način da se oduprete ovom efektu je da pojačate unos tekućine.

2. Jako začinjena hrana
Iako su začini itekako dobri za naš metabolizam, kada je u pitanju koža neki od njih mogu uzrokovati neujednačenu boju tena i izražene kapilare. To se ponajprije odnosi na ljute začine koje bi trebalo izbjegavati, ili ih konzumirati vrlo umjereno.

1. Alkohol
Alkoholna pića su najopasniji saveznici bora. On također dehidrira organizam i time isušuje kožu što dovodi do stvaranja bora i vidljivih kapilara.