Naslovnicaa Lifestyle Biznis Sve po 12 kn na webu

Sve po 12 kn na webu

Podijeli

Svi se sjećaju ponude „sve po 12kn“ koja je bila na štandovima diljem lijepe naše.
U nekim manjim gradovima se zadržala i danas uz povećanje na 13kn. Vjerujem da je ova cijena i vama izazivala osmijeh na licu.

Međutim iznenadili bi se koliko je ova cijena marketinški dobro pogođena :-), ako pogledate na internetu pronaći ćete čitav niz američkih varijacija ponuda „sve po 12kn“.
Na primjeru web stranica to se odnosi na zakup domene i smještaj na server.
Uobičajene cijene znaju biti vrlo paprene, recimo hr naplatna domena košta oko 500kn/g.
Smještaj na server za običnu web stranicu može doći više od 1000kn/g. Ako pridodamo cijenu izrade web stranice, cms sustav, onda ukupna cijena može narasti na više od 10 000kn.

Spomenuti iznos je beznačajan za veće firme ali ako ste mali poduzetnik/ca lokalnog karaktera onda je ovo izdatak kojeg svakako želite izbjeći.
Ne treba zaboraviti da će vam trebati i određena sredstva za internet marketing (ovdje pročitajte više o internet marketingu ) , pa umjesto da potrošite novac na kupovinu domene, smještaj na server i izradu stranice uložite manji dio od ukupnog iznosa u marketing i odmah ste online.

KAKO DOBITI SVE PO 12KN I UŠTEDJETI TISUĆE KUNA

1. Domenu kupite preko nekog od velikih svjetskih registratora domena(ima ih više od 3):
Godady.com
Networksolutions.com
Namecheap.com

2. Idite na google.com , i upišite sljedeće pojmove koji su vezani u ovom slučaju za godaddy.com:
– godaddy promo code
– godaddy promo codes renewal
– godaddy promo code 2013
– godaddy promo code renewal 2012
– godaddy promo code new domain
– godaddy promo 2013

3. Na stranicama koje nude promo kodove uzmite onaj koji vam je najpovoljniji, ulogirajte se u vaš korisnički račun i prije plaćanja domene unesite kod sa popustom.
Neke od stranica gdje možete pronaći promo kodove:
fatwallet.com
retailmenot.com
scottsigler.com

Sad kad ste kupili domenu ostaje zakup servera, odnosno smještaj domene. Procedura je ista kao i kod kupovine domene samo što u ovom slučaju prvo tražite firme kod kojih bi mogli zakupiti server.
Opet otvorite google.com i upišete hosting, web hosting, cheep web hosting itd.
Kad ste skupili 10-tak ponuđača idete na sljedeći korak i uz njihova imena upisujete promo code, promo code 2013..itd

Sa promo kodovima domenu i smještaj na server možete dobiti za manje od 3$. Kad ste odradili ova dva koraka ostaje izrada web stranice. Tu uopće ne trebate filozofirati, wordpress CMS platforma je idealna iz više razloga.Jedan od glavnih je i taj što je wordpress besplatan. Ukoliko imate pripremljen materijal, par tekstića o vama, o tome sa čim vam se bavi firma ili obrt možete sami složiti stranicu doslovno u nekoliko sati.
Ako nikad niste čuli za wordpress , posjetite youtube.com i upišite pojam  wordpres set up, sve ostalo će biti pjesma.

Napominjem, preporuka vrijedi samo u slučaju ako nemate potrebu za izuzetno zahtjevnom web stranicom, treba spomenuti da često složenost web stranice ovisi od ega vlasnika.
Ova cijela priča može biti toliko povoljna samo zato što je u svijetu žestoka konkurencija za svakog korisnika, zato što hosting firme i prodavatelji domena uz jednu super povoljnu uslugu nude cijelu vreću dodatnih stvari od kojih vam neke mogu biti i potrebne, a njihova cijena nije toliko super ekstra povoljna.
Ukoliko je vaš posao malo ozbiljniji i težite zahvatiti veće ili šire tržite te vam je stranica npr. namijenjena za pretraživanje privatnog smještaja i apartmana u Hrvatskoj onda vam je potrebno programiranje i iznad napisani tekst ne možete primijeniti u cijelosti.
Domenu možete kupiti za kikiriki ali server odaberite u Hrvatskoj. Možete zakupiti vps server ili običan web hosting.
Također, nemojte zaboraviti na sigurnost vaše web stranice.
Da se na njoj ne bi reklamirali arapski teroristi pažljivo birajte HR firmu kod koje ćete ju smjestiti, kao i firmu koja će vam napraviti web stranicu ukoliko se odlučite ići
ustaljenim putem.

Ukoliko ste početnik a želite voditi samo online posao preporučujem da pročitate tekst naslova “Za uspješno online poslovanje bitna je provjera“.

AUTOR:
Dražen Mitrović
www.prvomjesto.com