Naslovnicaa Lifestyle Biznis Facebook F8: 3 stvari na koje trebate obratiti pozornost

Facebook F8: 3 stvari na koje trebate obratiti pozornost

Na godišnjoj Facebook konferenciji u Kaliforniji predstavljene su brojne novosti ove, najpopularnije društvene mreže.

Podijeli

Facebook F8 – godišnja konferencija developera održava se ove godine u San Joseu u Kaliforniji (počela je jučer) kao tradicionalna prilika da se  najednom mjestu skupe ljudi koji rade na razvoju sitea i na razvoju svih sadržaja koje danas koristi preko 2 milijarde ljudi.

Na eventu će biti lansirane brojne nove funkcionalnosti, kako za developere tako i za korisnike. Nakon prvog dana konferencije svima su u oko upale ove 4:

1) AR Studio

Augmented reality – proširena stvarnost (totalno bedati izraz pa ćemo dalje koristiti kraticu AR) mogla bi postati ključno borilište na koje će se sukobiti Facebook i Snapchat. I upravo bi AR Studio mogao biti odlučujući faktor.

Facebook otvara svoju AR platformu developerima kako bi koristili ogromne potencijale oje facebook ima kod analiziranja podataka – npr. za sustav prepoznavanja slika – bez da trebaju direktno uložiti u skupu i kompliciranu tehnologiju. AR Studio je alat koji će biti na raspolaganju kako bi se maksimizirale koristi. Jedan od primjera pokazao je poveznicu s Manchester Unitedom kroz projiciranje statistika, live rezultata i drugih nogometnih zanimljivosti preko fotografija fanova koji slave u baru.

2) Messenger ide dalje

I to uglavnom u poslovnoj sferi – točnije kod administriranja Facebook stranica. Generalna ideja je da će korsinici moći istovremeno pričati s frendovima i direktno iz Messenger aplikacije kupiti karte, dobiti neku informaciju iz omiljene trgovine ili rezervirati termin kod frizera. Jedna aplikacija za sve.

3) Druženje s frendovima u VR-u

Facebookova odluka o kupovini Oculus VR-a motivirana je mogućnošću te tehnologije da potencijalno postane društvena platforma i to ne nužno vezana s igranjem video igara.  Facebook Spaces je prvi pokušaj da se to i ostvari. Smješta vas, kao stripirani avatar, u svijet koji nastanjuju drugi avatari, vaši prijatelji. Tu možete igrati igre, razgovarati, dijeliti fotke, snimati selfije ili čak odraditi video poziv s nekim u „stvarnom“ svijetu.

Prepreka ove usluge je za sada cijena. Da bi koristili opciju morate imati Oculus Rift koji košta cca 1.000$. Pa ko voli nek izvoli!

Zanimljivosti će sigurno biti još, neke korisne, neke vjerojatno potpuno beskorisne kako to obično biva 😉