Petak, 04.11.2011

Zločin i kazna

To je ona mračna strana Saturna koja govori o strahu, ograničenjima, rigidnosti, nepopustljivosti. I kojem je jedina svrha kazna bez obzira na učinjeni prijestup. To je Saturn koji vježba strogoću

"Saturn"

Neki dan je jedan naš portal objavio kako su naši susjedi uveli nove kazne u prometu – vožnja bez zimske opreme se kažnjava s puno eurića bez obzira na vremenske uvjete tijekom cijelog zimskog razdoblja. Ako bez odgovarajuće zimske opreme napravite, ne daj bože, neki prekršaj, jadna vam majka. Možda odsjedite i koji mjesec u zatvoru susjedne nam države ili vam možda nikad više ne dozvole ulazak u Europsku Uniju. Da ne povjeruješ da u horoskopu Hrvatske Saturn ipak nije u trećoj kući koja predstavlja susjede. Nego u drugoj kući koja predstavlja novac. Kojim još uvijek nismo naučili racionalno raspolagati. Nego se oslanjamo na tuđe izvore financiranja. Baš kao što i priliči zemlji s jakom osmom kućom koja se oslanja na druge i živi na kredit. Ali neću zasad više o tome.

Razmišljam o zločinu i kazni. Nečemu što tako podsjeća na Saturn u astrologiji. Jer po njegovom principu što god loše učinimo ne može proći bez kazne, prije ili kasnije. Pa čak i kada smo već zaboravili što smo to zgriješili on će nas podsjetiti na to. Što smo sijali to ćemo i žeti. Valjda je i to razlog što mnogi astrolozi, a i ljubitelji astrologije ne vole Saturn. Mada je on pravedan i strog. A svi bismo se mi nekako htjeli provući mimo pravila kada nam to odgovara i proći lišo.

Ipak, sve je više drakonskih kazni što u nas, što u inozemstvu. Čini se kako je netko pretpostavio kako će drastičnim kažnjavanjem postići više reda – još jednu stvar koja ima veze sa Saturnom. To je ona mračna strana Saturna koja govori o strahu, ograničenjima, rigidnosti, nepopustljivosti. I kojem je jedina svrha kazna bez obzira na učinjeni prijestup. To je Saturn koji vježba strogoću. Zaboravlja se da je on veliki učitelj koji bi prvenstveno trebao djelovati poučno i preventivno. I zato se najbolje iskazuje u zračnom znaku Vage dovoljno taktičnom i razumnom da upotrijebi kada je potrebno batinu, ali i da primami mrkvom i potakne na učenje. Možda bi se toga zakonodavci koji lupaju isključivo po džepovima građana ponekad trebali sjetiti.

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr

Tagovi

, , ,

Slični članci
Sviđa ti se članak? Podijeli ga...

Odgovori