Podijeli

Dana 16.svibnja 2017.godine s početkom u 18:00 sati u HKD Sušak u Rijeci premijerno će se prikazati dokumentarni film „Borba za Vukovar“, u režiji Eduarda Galića, redatelja čuvenog serijala Heroji Vukovara, koji govori o časnoj i povijesnoj borbi hrvatskih branitelja koji su mjesecima odolijevali nečovječnim napadima brojčano nadmoćnih neprijatelja pod zapovjedništvom JNA i raznih dobrovoljačkih paraformacija.

Obrana grada Vukovara, bez pretjerivanja spada među najčudesnije obrambene akcije u povijesti ratovanja, gdje je grupa malobrojnih branitelja mjesecima odolijevala napadima višestruko brojnijih i opremljenijih napadača. Nažalost, kao što svi znamo, nakon tri mjeseca Vukovar je pao u ruke nemilosrdnog neprijatelja. Gost uvodničar bit će doc.dr.sc. Ante Nazor, jedan od vodećih hrvatskih povjesničara, posebice za pitanje Domovinskog rata.

U bitci za Vukovar stradali su brojni očevi, majke, braća i sestre, ali nažalost i brojna djeca, koja su bila kriva samo zato jer su bila krive nacionalnosti. Poginuli su i brojni naši sugrađani. Moramo ukazati budućim generacijama kako je mir i sloboda najveće postignuće modernog svijeta, blagoslovi koji se ne smiju shvaćati olako. Moramo govoriti kako je vrijedno boriti se za svoju domovinu, za potlačene, za slobodu. Moramo govoriti o tome kako ta borba mora biti časna i moralna, jer samo je tada vrijedna divljenja.

Događaj organizira Zavičajno društvo Dalmacije u suradnji s brojnim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, koje djeluju u Primorsko-goranskoj županiji.