Podijeli

Inicijativa za povratkom skulpture riječkog orla pokrenuta je 2006. godine, nakon što je 1949. skinut s pozicije povijesnog simbola

Za njezinu izradu angažiran je Hrvoje Urumović, docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Prema službenim podacima, novi dvoglavi orao teži oko 250 kilograma, za razliku od svog izvornog prethodnika koji je težio oko 400 kilograma.

DSC_0451

Simbolika orla leži u tome što su prvog dizajnirali Riječani prije 353 godine tako da bude potpuno drukčiji od svih drugih, kao što su Rijeka i njezini Riječani.

DSC_0468

Priča o riječkom orlu počinje 6. lipnja 1659. godine, kada je car Leopold I. na zahtjev Riječana izdao povelju kojom Rijeci odobrava grb čiji su izgled osmislili sami Riječani. Nakon 1890. godine, kada je grb zbog rekonstrukcije maknut s gradske ure, mnogi su prosvjedovali, a o orlu su spjevane i narodne pjesme. No, dio priče na koji se danas reflektiraju zagovornici povratka orla datira iz vremena političkog spora između ugarskih i gradskih vlasti o tome bi li se na gradskoj uri trebala vijoriti mađarska ili riječka zastava. Zahvaljujući riječkim ženama, orao je 1906. vraćen na svoje mjesto, a u prvotnom obliku ‘preživio’ je do 1919. kada mu je D’Anunzijev ardit odrubio jednu glavu. U krnjem obliku spomenik je na uri bio do 1949. godine, kada su ga komunističke vlasti odlučile skinuti i rastaliti – piše Rijeka danas.

DSC_0439