Naslovnicaa Kultura Ivo Pogorelić u pariškoj dvorani Gavea

Ivo Pogorelić u pariškoj dvorani Gavea

Francuzi koji veoma vole Ivu Pogorelića redovito ga pozivaju u svoju sredinu, pa će poznati pijanist nastupiti 28. ožujka u dvorani Gaveau, jednoj od najprivlačnijih dvorana u Parizu.

Podijeli

Odavno nazvan “Pogo – glazbenik eklipsi”, veliki hrvatski umjetnik uvijek nanovo fascinira, dajući utisak da je proživio tisuće života. Možda zbog rane slave koja je paradoksalno ostvarena za eliminacije Chopinovog natječaja u Varšavi 1980. godine, provocirajući skandal starije kolegice, svjetski poznate Marthe Argerich, članice žirija koja je glasno istaknula pijanistovu genijalnost!

Nakon toga je Pogorelić stariji snimao za Deutsche Grammophon, pa su se progonoze argentiske pijanistice potvrdile i ostvarile. Sličan likovima iz romana, upoznao je ljubav i drame: njegova profesorica Aliza Kezeradže koju je upoznao kao 17-godišnjak i oženio pored razlike od 20 godina, podlegla je zloćudnom tumoru 1996. godine.

Namjerno zatišje trajalo je dugo. Pijanist posebne i jedinstvene senzibilnosti, svjestan svojih nesvakidašnjih umjetničkih sposobnosti, djeluje kao eminentni romantik zalutao u 21. stoljeće. Usuđuje se nametnuti “tempo” začuđujuće sporosti, što mnoge dekoncentrira jer je u stalnoj potrazi za ljepotom zvuka i novim glazbenim dubinama koje su mu svojstvene jednako kao i skladatelju čija djela interpretira.

Idući nastup u Parizu imat će romantičnu većinu jer programom posvećenom Chopinu, Pogorelić će predstaviti Baladu broj 2, Scherzo 3, Mozartovu Fantaziju KV 425, i Rahmanjinovu Sonatu broj 2, opus 36.
-Često osjetim kako me određeno djelo zove. U tom trenutku ga nastojim obraditi otvorenog uma i srca. Potreban je dug period, jer glazbeno djelo mora otvoriti zamišljena vrata i otkriti svoje trezore- povjerio je Pogorelić.

Džana Mujadžić